Как стресът и депресията влияят на парите ни


Как стресът и депресията влияят на парите ни
Снимка: Thinkstock/Guliver

2974

Ако човек е физически и психически здрав, „здрави“ са и финансите му. Това поне показват редица изследвания в последните години. „Човек, който притежава умението да пази здравето си, е по-вероятно да пази добре и парите си“, смята изследователят Саломон Израел от Университета на Мичиган, цитиран от LearnVest. В днешно време стресът и депресията са два често срещани фактора, които оказват негативно въздействие както на здравословното, така и на финансовото състояние на мнозина. Това обаче не означава, че не можем да се преборим с тях.

Влияниeто на стреса

57% от трудещите се хора, които са под стрес, се правят по-зле със задълженията си на работното място, а мнозина казват, че изобщо не успяват да изпълнят задачите си. Често срещани са и явленията „стрес-ядене“ и „стрес-харчене“ - опити да се почувстваме по-добре, като хапваме вредни неща или даваме пари за глезотии. И макар да има много изследвания и за шопинг терапията, прекомерното харчене води до повече проблеми, отколкото до решения.

Как да се преборим: Опитайте се да идентифицирате кои неща ви причиняват стрес и как точно реагирате на него. След това се фокусирайте не върху купуването на неща, а върху правенето им. Четете книга, обадете се на приятел или отидете на разходка. Не забравяйте също периодично да подреждате работното си място и да изхвърляте ненужните хартийки. Така ще подредите и мислите си.

Влиянието на депресията

Тя има подобно на стреса въздействие – кара ни привидно да се утешаваме с покупки. Проучванията сочат, че хората с по-големи дългове по-често страдат от депресия.

Как да се преборим: Потърсете професионална помощ от психоаналитик. А по отношение на дълговете, ако имате такива – напишете ги на един лист и ги подредете по приоритети.Старайте се да плащате по минимална вноска на всеки, но да изчистите бързо този, който е в началото на списъка. Ако пък се изкушавате от скъпи покупки, дайте си време да ги обмислите. След един ден импулсът може да е изчезнал и да сте осъзнали, че всъщност не ви трябва нов телефон.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички