Ако искате да продадете стар апартамент на цената на нов, 2019 г. може да е последният ви шанс


Ако искате да продадете стар апартамент на цената на нов, 2019 г. може да е последният ви шанс
Снимка: iStock/Guliver

6346

Инвестицията в недвижим имот може да е много добра, но трябва да се прави умно – пазарът да се проучи предварително. Това заявиха експерти от имотния бранш по време на конференцията „Шумът на парите“ в столицата.

„Тази година е последният влак, ако искате да продадете стар имот – например апартамент на 30 години, и да си купите нов на сходна цена. Доста време търсенето изпреварваше предлагането, но сега има индикации, че тенденцията ще се обърне заради многото нови строежи. През 2018 спрямо 2017 г. започнатите строежи са се увеличили с 43%“, коментира Антон Андонов, изпълнителен директор на EPA България.

Много от клиентите вече са по-дисциплинирани финансово и взимат решения не на база емоция, а оглеждайки всички рискове, каза от своя страна Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“. Според Невена Стоянова, управляващ директор на Luximo Finest Estates, има и друга промяна – купувачите се интересуват все повече от управлението на сградата. „Трябва задължително да има ангажимент не само към вътрешното пространство, а и към външното. А инвеститор, който не предлага регулация на управлението на сградата, не е професионалист“, допълни тя.

Ръстът на цените на имотите вече започва да затихва, сподели Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Тя е оптимист за 2019, защото годината е започнала с много силна динамика и голям обем сделки.

Що се отнася до интереса на чужденци към български имоти, Стойкова казва, че той е предимно от британци и руснаци, но все още е слаб. По-различно стоят нещата при луксозните имоти – там има висок чуждестранен интерес, например от мениджъри на големи компании, заяви Невена Стоянова. „Освен в София, купуват много и в курортите. Банско е популярно, като там интересът вече не е само от европейци, а има клиенти и от Израел, Кувейт“, разказа тя.

Бизнес имоти

Пазарът на бизнес имоти в България е доста по-зрял и има по-голяма прозрачност в сравнение с преди десетина години, смята Таня Косева, управляващ партньор в Park Lane Developments. “Кризата премахна непрофесионалните играчи от пазара, сега действащите са по-малко, но са много опитни, а проектите са по-големи“, коментира тя.

По думите ѝ най-големите ползватели на офис сгради в София са IT компаниите, които идват у нас заради баланса между добри специфични умения и качество на живот.

„Преди бизнесите търсеха сграда, а сега търсят среда. Например Бизнес парк София – там има и зеленина, кафене, ресторант, детска градина. Търси се релевантен микс от всички функции за живеене“, допълни арх. Валери Левиев, изпълнителен директор на Elta Consult.

Имотният пазар извън София

За втора поредна година цените на имотите в Пловдив отбелязват най-високия ръст в България – 9,6% спрямо 5,5% за цялата страна. Инвестициите в индустрия там доведоха и до инвестиции в жилищния сектор, каза Антон Андонов. Извън големите градове има само отделни места, където местната икономика и търсенето на имоти се раздвижват – Шумен, Кърджали, Хасково. Нараства броят на българи от Турция, които купуват жилища у нас.

Във Варна и Бургас пазарът остава сравнително слаб. Варна като университетски център привлича малко повече млади хора да остават и да си купуват домове, но вътрешната инфраструктура се развива бавно. Според Полина Стойкова обаче Бургас даже е започнал да изпреварва морската ни столица по ръст на цените.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички