Безплатно саниране - първият по ред е първи по право


Безплатно саниране - първият по ред е първи по право
Снимка: БГНЕС

3960

От вчера, 2 февруари, представителите на етажната собственост в страната могат да подават заявление за безплатно саниране. Принципът да се спечели е следният – който е пръв, има предимство. За да получи блокът и/или кооперацията ви безплатно саниране, трябва да отговаря на следните условия – да става въпрос за панелни жилища, да има поне 36 апартамента и да бъде създадено сдружение на етажната собственост, с което да се кандидатства.

Според специалисти, потърсени от Нова телевизия, енергийната ефективност не е само външното саниране. Трябва да е ясно какви са основните на сградата, трябва да се мисли за качествена изолация и на покрива.

Първият блок, подал заявление за саниране, е от столичния кв. „Дружба”. Там планират цялостна външна изолация, като подпокривното пространство много пречи на енергийната ефективност. Специалистите уверяват, че това ще доведе до пестене на ток и ще се предотврати възможността да се образува мухъл заради влага.

Като проблем при сегашните изолации беше посочена липсата на изолация на плочите на балконите, което създава топлинен мост и съответно предпоставка за лоша енергийна ефективност.

На въпрос дали може да започне саниране, ако в сградата има например течове, дефекти на конструкцията, отговорът беше, че първо трябва да бъдат отстранени тези проблеми и тогава да започне саниране. Не стана ясно обаче за чия сметка биха били тези ремонти.

Нямаме притеснения, че можем да загубим жилищата си заради участието в програмата, казват от блок 202 в „Дружба”.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички