Цените на имотите в София растат по-бавно


Цените на имотите в София растат по-бавно
Снимка: БГНЕС

12057

След най-добрата година за имотния пазар през последното десетилетие, 2018 г. започва по-умерено и по-зряло за жилищния пазар в София. Отново наблюдаваме ръстове по всички показатели, но тези ръстове вече са по-плавни.

Купувачите продължават да обмислят добре покупките си, да оглеждат максимално много от имотите на пазара и да не купуват на всяка цена. Тази еластичност в търсенето очаквано забави нарастването на цените на жилищните имоти в София. В началото на тази година то е малко под 11% на годишна база, а средните цените остават под бариерата от 1 100 евро/кв.м, сочат данни на брокерската агенция Bulgarian Properties.

Очакваният растеж на БВП и доходите на населението, ниската безработица и все още ниските лихви по ипотечните кредити през 2018 г. ще продължат да влияят благоприятно на имотния пазар, но вече с по-малка доза ентусиазъм и стихийност от тези, които наблюдавахме през последните 2 години.

Средни цени и достъпност на имотите

През първото тримесечие на 2018 г. цените в София задържат достигнатите в края на миналата година нива, а растежът им на годишна база се забавя.

Средната цена на жилищата в София през първите месеци на годината е била 1 092 евро/кв.м. при 1 095 евро/кв.м. в края на 2017 г. Изглежда, че след скоростното преминаване на границите от 900 и 1000 евро/кв.м., цените като че ли стават по-неуверени в преминаването на следващата бариера от 1 100 евро.

Средната покупна цена на жилищата в София е 91 335 евро.

Годишното увеличение на цените през изминалото тримесечие е 10.86% при измерено от нас годишно нарастване за 2017 г. в размер на 16%.

На графиките се вижда годишният растеж на цените по тримесечия. Той се ускорява значително в края на 2016 и началото на 2017 г., а през последните три тримесечия се забавя. Така очакванията ни от миналата година за забавяне на темпа на нарастване до около 10% и постепенно уравновесяване на пазара за момента се оправдават.

Показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената жилищата на кв.м. към средната заплата в столицата) е на ниво 1.45 в края на 2017 г. и е на добри нива. Забелязва се леко подобрение спрямо есента на 2017, когато показателят беше 1.48, тъй като заедно с нарастването на цените на имотите, растат и доходите (с 10.4% за 2017 г. по данни на НСИ) и съотношението се запазва относително стабилно и далеч от стойностите от предходния бум, когато достигаше близо 3.5.

Обеми продажби

Според данните на Агенцията по вписванията за 1-вото тримесечие, в София са вписани 5 631 имотни продажби при 5 023 за същия период на 2017 г., което е ръст от 12% на годишна база.

Данните показват още, че темпът на нарастване на продажбите на имоти в София се ускорява (от около 8% за 2015 и 2016 г. и 6% за 2017). Това беше очаквана тенденция, която подема на имотния пазар в столицата и в известна степен се дължи на вече приключващите се сделки с имоти в нови сгради, които са сключени в процес на строителство и сега влизат в официалната статистика на вписванията.

Ново строителство

Новото строителство продължава да съставлява над 60% от продажбите в София.

Издадените нови разрешителни за строеж в София по данни на НСИ са 201 броя за 4-тото тримесечие на 2017 г. Така 2017 г. завърши с 827 издадени разрешителни за нови жилищни сгради в столицата при 695 за 2016 г., което е ръст от 19%.

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

Най-много закупени жилища в началото на 2018 г. има в Студентски град, където цените са най-изгодни в сравнение с останалите южни квартали, особено в комплекс Академика.

Останалите най-популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Витоша и Младост 4. Към тях добавяме кв. Връбница 2 с продължаващи активни продажби на изгодни жилища ново строителство в комплекс Sofia North Park, близо до Северния парк и метростанция.

Средните цени на имотите тези квартали, са както следва:

• Студентски град – 956 евро/кв.м.

• Витоша – 1 045 евро/кв.м.

• Кръстова вада – 1 130 евро/кв.м.

• Младост 4 – 1 080 евро/кв.м.

• Връбница 2 – 960 евро/кв.м.

Най-скъпо продавани са жилищата в Лозенец, който остава и най-желаният от купувачите квартал в София. Средните цени за изминалото тримесечие там са 1 675 евро/кв.м.

Дървеница напоследък привлича внимание като квартал с увеличаващо се предлагане на ново строителство на цени около 1 050 евро/кв.м. Това е квартал, който разполага с удобства, транспорт и потенциал за отдаване под наем поради близост до университетски и офис центрове.

Интерес привлича и широкият център в района около метростанция Опълченска и бул. Тодор Александров, където има предлагане на ново строителство на цени от около 1000 евро/кв.м., които са атрактивни за централната градска част, каквато е тази зона.

Параметри на закупените жилища

В началото на годината с най-голям и нарастващ дял от закупените жилища са двустайните апартаменти. Те съставляват 67%, като наличностите на двустайни апартаменти в сградите ново строителство продължават да се изчерпват най-бързо. 23% от закупените жилища са тристайни, а 4-стайните и многостайните са с най-малък дял – 10%.

Средната площ на закупените жилища е 81.5 кв.м. и намалява с около 5 кв.м. спрямо последното тримесечие на 2017 г.

Най-много се купуват апартаменти на 2-ри и 3-ти етаж – 38% от закупените, а след тях се нареждат жилищата на 4-ти, 5-ти и 6-ти етаж – 33%. Делът на жилищата на 1-ви етаж продължава да бъде голям - 27%. 56% от закупените жилища се отопляват на ТЕЦ.

Средният престой на имотите на пазара на продадените в началото на годината имоти е 122 дни (около 4 месеца) и намалява от 138 дни в края на годината. Направените отстъпки от офертните цени са незначителни – 0.14% и това е най-ниското им ниво 2008 г. насам.

Перспективи за 2018 г.

Още в първите месеци на годината се усеща уравновесяването на жилищния пазар в София в резултат на нарасналото предлагане, което доведе до забавяне на нарастването на цените в София до очакваните за 2018 г. 10%. Пазарът в столицата продължава да се радва на силна активност и през тази година той отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари.

След рекордния ръст от 38%, който отбеляза банковото финансиране за покупка на недвижими имоти през 2017 г., кредитната експанзия на банките продължава и през тази година с нарастване в първите месеци от около 15% на годишна база, а лихвите по кредитите се запазват на ниски нива – от 3.7 до 4%.

В допълнение на отличните и достъпни условия за кредитиране, продължаваме да усещаме благоприятното въздействие на останалите макроикономически фактори - икономическия подем и всички следващи от това позитивни тенденции като ръст на доходите, ниска безработица и цялостното усещане за по-голяма сигурност за работните места и доходите.

Местното търсене продължава да бъде основен двигател на жилищния пазар в София, като напоследък се забелязват и сигнали за по-активно навлизане и на чуждестранни инвеститори.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички