ДНСК: Чакаме административния съд да каже за "Златен век" на "Артекс"


ДНСК: Чакаме административния съд да каже за "Златен век" на "Артекс"
Снимка: БГНЕС

4210

Ще изчакаме Софийският административен съд (САС). Тези думи на арх. Иван Несторов де факто обобщават становището на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) дали проектът "Златен век" на фирма "Артекс" има валидно разрешително за строеж или не, предаде Actualno.com.

Арх. Несторов, който е началник на ДНСК, беше категоричен, че сградата е законна към момента, защото имала веднъж издадено разрешително за строеж по законен начин. Припомняме, че Инициативен комитет "Лозенец" настоява, че разрешителното не е валидно, защото е от 2007 година и промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от 25 януари, 2017 година не го обхващат, тъй като проектът е действащ и поправките нямат ретроактивно действие. Становището на "Артекс" е различно – че разрешителното е действащо, защото проектът е втора категория, тръгнал е, а не става въпрос за стартирали процедури за разрешително, но все още незавършили.

На този етап сградата е законна, продължи Несторов, визирайки, че процедурите по издаване на разрешително са законни, но съдът може и да отмени валидността на разрешителното. Той не пропусна да каже, че имало съдебна практика, че за всяко допълване на разрешението на строеж автоматично се удължава и самото разрешително, а такива "допълвания" били правени и от сегашния главен архитект на София Здравко Здравков - последното било от лятото на 2018 година.

От досието на "Златен век", качено на страницата на Дирекция "Направление Архитектура и Градоустройство", личи, че сегашният главен архитект Здравко Здравков е подписал 3 документа за изменение на внесения инвестиционен проект в периода септември 2017 - август 2018 година. С въпросните документи проектът за "Златен век" е разделен на два етапа, като първият етап е за 30-етажна сграда под 100 метра, а за втория етап ще трябва да се иска допълнително разрешително. "Тези заповеди се отнасят единствено за инвестиционния проект, те нямат никакво отношение към разрешителното за строеж - нито го подновяват, нито го удължават", казва Здравков.

Архитект Несторов беше изрично питан на няколко пъти дали по стария ЗУТ сградата е законна, след като разрешителното ѝ е подновено за последно от 2012 година по старите норми, но така и не даде категоричен отговор. Отговорът на този въпрос всъщност показва дали може да има основателно съмнение, че ЗУТ е изменен под натиска на ГЕРБ и евентуално Цветан Цветанов умишлено в полза на строителния бизнес.

Всъщност спорът между Инициативен комитет "Лозенец" и "Артекс" за "Златен век" е относно височината, а не дали изобщо да се строи или не. Инициативен комитет "Лозенец" казва, че съгласно Общия устройствен план (ОУП) не може да се строи над 26 метра т.е. 8 етажа и всичко над тази височина трябва да бъде съборено.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички