Държавата си взе двореца "Врана" заради закон от 1947 г.


Държавата си взе двореца "Врана" заради закон от 1947 г.
Снимка: Столична община

5604

Приемаме съдебното решение, въпреки че не съм съгласна с тезите, които е застъпил Софийският градски съд (СГС). Това заяви адвокат Валя Гигова, която е защитник на сестрата на Симеон Сакскобургготски – Мария-Луиза.

По думите ѝ, дворецът Врана бил създаден след като цар Фердинанд бил купувал множество малко имоти, за да направи резиденцията. Има над 500 нотариални актове, каза Гигова, като уточни, че в основата на Врана стои имот, купен от дядото на Симеон Сакскобургготски от търговец, изпаднал в несъстоятелност.

Юристът-защитник на Мария-Луиза уточни, че по сегашното дело е трябвало да се установи местоположението на закупените имоти. Няма един лев, вложен от държавата, категорична беше Гигова пред Нова телевизия, защото нямало документи за такова нещо. Били представени всички държавни бюджети до 1947 година, за да се установи харчено ли е нещо и нищо не било харчено, по думите на адвокатката.

На въпрос защо няма един акт за собственост, с три имена, Гигова отговори, че личността на царя е свещена и неприкосновена и не можел да участва в гражданско-правни спорове. Затова царят се представя от интендант. Има акт от 1928 година на името на Интендантството на цивилната листа, което било "другото аз на царя", обясни адвокатът.

Държавната гледна точка

Според адвокат Ирен Савова, която защитава държавния интерес в спора за Врана, Интендантството на цивилната листа всъщност е държавна институция. Ако съдът беше казал, че интендатството е частна институция, то законът от 1947 година отменена цялото лично имущество на царя и царското семейство. Действието на този закон е еднократно, уточни Савова и добави, че Конституционният съд решил, че нормата е противоконституционна. Дори цар Фердинанд да е купувал с лични средства имотите, законът от 1947 година отнема двореца, заяви Савова. И напомни, че точно тезата за интендантството е застъпена и по другите дела. Савова добави и, че Симеон Сакскобургготски е подписал в качеството си на действащ премиер връщането на имотите.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички