Имотният регистър и БУЛСТАТ спъват електронното управление


Имотният регистър и БУЛСТАТ спъват електронното управление
Снимка: Gettyimages.com

6879

Още дълго време гражданите и бизнесът ще трябва да подават на хартия удостоверения за имоти в Агенцията по вписванията, въпреки че правителството обеща чиновниците да проверяват вписванията, отбелязванията и заличаванията изцяло по служебен път. Пречка за това е недовършената работа по дигитализирането и качването в Имотния регистър на всички нотариални актове и документи. На хартия остават и удостоверенията за обстоятелства, вписани в регистъра БУЛСТАТ. Това става ясно от доклада на Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) за предприетите мерки за намаляване на административната тежест, пише в. "Сега".

С доклада, одобрен вчера на редовното заседание на правителството, от агенцията предлагат да отпадне изискването гражданите и бизнесът да носят на крака на чиновниците 12 основни удостоверителни документа. При 8 от тях всичко зависи от това колко бързо правителството и парламентът ще се справят с нужните десетки нормативни промени. Останалите 4 удостоверения ще почакат заради недовършена дигитализация на регистрите. От текста обаче става ясно, че немалка част от предлаганите облекчения за гражданите и фирмите ще се забавят за неопределено време.

Най-тежък за разрешаване е проблемът с удостоверението за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо или юридическо лице в Имотния регистър. От агенцията фактически признават, че голяма част от информационните масиви остават недостъпни за служебна проверка по електронен път, тъй като са на хартия. Такава може да се прави само за данни, които са постъпили след присъединяването към информационната система, обслужваща Имотния регистър. Това обаче е станало в различен момент за всяка от 113-те служби по вписванията в страната. "Наличните до момента на присъединяването актове и документи са само на хартиен носител и липсват като данни в информационната система. Това прави невъзможно издаването на коректно удостоверение онлайн за периода, предхождащ датата на присъединяване към системата на съответната служба по вписвания", пише в доклада.

Агенцията призовава за помощ правосъдното министерство. От него се очаква да изготви детайлен анализ на цялата налична информация в системата на Имотния регистър и информацията, налична само на хартия в 113-те служби по вписванията, както и да направи разчет какво ще бъде необходимо като човешки и финансов ресурс за дигитализирането и въвеждането в регистъра на всички документи. Става въпрос за данни, засягащи сделки, нотариални актове и др. отпреди 2000 г.

На хартия засега остават и удостоверенията за обстоятелства, вписани в регистър БУЛСТАТ, тъй като тепърва трябва да се изгради връзка между него и останалите регистри.

Чиновниците ще продължат да изискват и хартиени удостоверения за сключен граждански брак за родените преди 1 януари 1984 г., тъй като техните данни не са дигитализирани. Облагодетелствани ще бъдат родените след тази дата, за които информацията вече е въведена в Национална база данни "Население". Срок кога и останалите данни ще станат електронни не е посочен.

Правителството очаква отпадането на 12-те удостоверения да засегне няколкостотин административни услуги, обясни шефът на ДАЕУ Росен Желязков. За да станат те изцяло електронни обаче, трябва да бъдат извършени промени на 49 закона и 70 подзаконови нормативни акта до 31 декември 2017 г. Случи ли се това, гражданите и бизнесът няма да имат грижата за удостоверението за актуално състояние от Търговския регистър, за наличие или липса на задължения за публични държавни вземания, за семейно положение, за данъчни задължения, за размер и вид на пенсия и добавки, както и за дохода от такива, и за признаване на придобито висше образование в чужбина.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички