Къща или апартамент: кое е по-подходящо за вас?


 Къща или апартамент: кое е по-подходящо за вас?
Снимка: iStock

2087

Когато търсите нови места, където да се преместите, понякога може да е трудно да решите дали апартамент или къща е по-добрият избор. Има няколко различни неща, които трябва да вземете под внимание, като например колко съквартиранти искате да имате, колко сте готови да похарчите за наем и комунални услуги, дали искате да се занимавате с двор, дали планирате семейство в този дом и други.

В повечето случаи животът в къща ви предлага много повече пространство, отколкото бихте получили с апартамент. Понякога наемането на къща идва с двор е чудесно, ако имате куче. Въпреки това, дворът може да изисква много работа, което включва редовно косене на тревата. Също така, когато живеете в къща, обикновено има по-малко шум за понасяне, а това е наистина прекрасно, особено ако предпочитате домът ви да е тихо място за учене или гледане на телевизия. От Skyprotect.bg съветват да обърнете внимание на следните неща:

Забавление

Освен това, къщите са много по-добри места за партита, отколкото тесните апартаменти. Ако сте социално животно, което обича да забавлява, апартаментите обикновено не са най-добрите места за живеене и вероятно вече сте достигнали до този извод.

Тъй като не споделяте стена с хора, живеещи до вас, можете да си позволите да станете малко диви и луди по време на купон, без да се налага да се притеснявате, че ще бъде извикана полицията или гневни съседи ще настояват да бъдете тихи.

Пари и комфорт

Животът в къща с няколко спални също може да ви помогне за изразходване на по-малко от парите ви, плащайки наем. Когато битовите разходи се разделят между три или четири души, комуналните услуги са изключително евтини, въпреки че може да няма много място в хладилника за вашите хранителни стоки. Също така, когато няколко души живеят в една и съща къща, съдовете обикновено се натрупват и може да е трудно да поддържате мястото подредено и чисто абсолютно винаги.

Имайте предвид обаче, че това може да важи както за къщи, така и за апартаменти, тъй като все повече хора живеят в динамика и хаос.

Спокойствие

Когато живеете в апартамент, понякога шумът от съседите ви (отгоре, отдолу и от двете страни) може да ви създаде неприятности. Въпреки това няма да има двор, за който да се грижите и ако апартаментът е в защитена сграда, можете да се чувствате в безопасност, знаейки, че за крадците и продавачите на религиозна литература ще бъде трудно да достигнат до входната ви врата.

И въпреки че ако живеете в къща с няколко съквартиранти, намалявате разходите за комунални услуги, понякога, когато сте в апартамент, наемодателят плаща за всичко, освен за сметката за електричество.

Ако споделяте къща, обикновено е обичайно наемателите да плащат за другите сметки, като тази за вода например. Също така, понякога поверителността, която идва с това да живеете в апартамент сами или само с един съквартирант, си струва малко допълнителни пари под формата на наем всеки месец.

В заключение

По същество, разликата между живота в къща и в апартамент се свежда до две неща: цена и поверителност. Ако проведете достатъчно ползотворно търсене, вероятно можете да намерите къща или апартамент, които да отговарят на всички ваши нужди.

Има както къщи, така и апартаменти, които ви предлагат поверителност, без да са прекалено скъпи. Това, което трябва да имате предвид най-вече, е дали можете да си позволите мястото, на което искате да се преместите.

А ако изберете къща за вашите следващи години от живота, не забравяйте да споделите с вашето семейство, съквартиранти или хазяи, че е изключително важно тя да има мрежа за ограда.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички