Къщата на Яворов вероятно ще стане държавна или общинска собственост


Къщата на Яворов вероятно ще стане държавна или общинска собственост
Снимка: БГНЕС

3224

Сагата с бъдещето на къщата музей на Пейо Яворов в центъра на София влезе в нова фаза. Все по-сериозна става възможността културната ценност да бъде взета под крилото или на общината, или държавата.

Кметът (Йорданка Фандъкова - бел. ред.) потърси министър-председателя и министъра на културата с желание тази знакова къща да бъде спасена. Към този етап институциите са се споразумели сградата да стане обществена собственост - дали държавна или общинска, зависи от процедурата. Това заяви столичният заместник-кмет доц. д-р Тодор Чобанов.

По думите му има няколко такива случая в България. Тези сгради трябваше да си останат на държавата, на общините, а собствениците, които имат свои свещени права, да бъдат компенсирани. По подобен начин се развива случаят с къщата на Смирненски. За къщата на Яворов се надявам още в следващите седмици институциите да изработят ясно механизма и да започне неговото прилагане, поясни доц. Чобанов в ефира на bTV.

Новината ме завари неподготвена. Този музей за мен представлява една светиня. Всички ценни документи от нашия дом, десетки писма, ценните вещи, свързани с духовната история на България, се появиха в нов дом, разказа пред bTV Явора Стоилова, наследница на големия български поет. Аз се питах кой е виновният и защо стигнахме до това дъно? Вярвам в позицията на г-жа Фандъкова, но смятам, че това е една закъсняла помощ, посочи Стоилова.

Възможните варианти са - единият да се участва на търг. Другият вариант е може би за предпочитане - тристранна среща между господин Панчев и взискателя по делото - сядат, разбират се, заяви Валентин Василев, представител на частен съдебен изпълнител (ЧСИ). По думите му е възможно спиране на продажбата на къщата, като тя е оценена от трима независими експерти. В ефира на Нова телевизия стана ясно, че имотът имал и няколко ипотеки. На 16 ноември ще се отворят офертите за къщата, а според ЧСИ-то домът на Яворов вече е е продаван публично веднъж.

Според собственика на имота, Васил Панчев, странното в случая е, че длъжникът, генерирал този кредит, е продавал имота сам на себе си. Стигнахме до споразумение къщата да бъде ремонтирана, което аз направих. Идеята ми за закупуването на къщата е тази къща да бъде предоставена на държавата срещу замяна на недвижим имот, който държавата да ми предложи, поясни собственикът. Той допусна, че през годините се е чакало къщата да падне, тъй като той я е заварил в разруха. „Ние нямахме представа, че има задължения по имота. Ние останахме с впечатлението, че имотът е изплатен напълно. Впоследствие се оказа, че не сме знаели всичко по отношение на този кредит”, посочи още Панчев.

Стана ясно, че взискателят по кредита е Володя Лозанов. Той е и бивш управител на дружеството, което е стопанисвало имота. Лозанов бе обвинен от Панчев, че къщата била използвана за ипотечен инструмент. По думите на Лозанов нито една от двете съдебни инстанции, нито финансовите ревизии са установили нарушения и той е оставил дружеството без финансови задължения.

Междувременно от къщата музей на Яворов заявиха, че не може да се каже, че конструкцията на сградата е опасна, но тя не е укрепена в момента и къщата има нужда от един цялостен ремонт. Междувременно музеят е отворен и работещ.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички