Населените места около курортите привличат с евтини имоти


Населените места около курортите привличат с евтини имоти
Снимка: БГНЕС

4256

Естествена е тенденцията селата в близост до големите курорти да привличат интереса на купувачите с ниските си цени. Това каза изпълнителният директор на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties Полина Стойкова.

"Има строителство около Слънчев бряг към Кошарица, Тънково. Там също се изградиха затворени комплекси от къщи или малки комплекси с блокчета. През годините те привличаха не малък интерес, тъй като цените са много добри – те може да бъдат около 300-350 евро на квадратен метър. За Банско покрай голфа има офертни цени за около 200-250 евро на квадратен метър. В Боровец е сходно – около 350 евро. Понякога цените в сателитните населени места, които са на 10-15 километра от основната атракция на курорта, може да са по-ниски с 40-50%“, заяви тя.

Тенденциите от тази година са за засилване на интереса към морето и то до голяма степен от български купувачи.

„Това е един процес, който протича през последните 1-2 години, но през лятото може би ще видим материализацията му, тъй като българите проучваха, разглеждаха миналото лято и сега ще проявят по-информиран интерес към имотите на морето. От статистиката на Агенцията по вписванията може да се отбележи, че след отдръпването на руснаците, сделките по морето спадаха в продължение на 2-3 години. От края на миналата година вече спадът беше прекратен и през първото тримесечие имаме нарастване в Несебър, който включва района на Слънчев бряг, с 26% на годишна база спрямо първото тримесечие на 2017 г.“, каза Стойкова пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на експерта подобен процес е протекъл и при ски курортите още от средата на миналата година.

„Видяхме как започнаха ръстовете и в Банско, Разлог, Самоков и Смолян. И трите служби по вписванията регистрираха ръстове, които сега виждаме да продължават и към морето“.

Традиционно от летните курорти остава интереса за покупка на имоти към Слънчев бряг и южните курорти, а от зимните – Боровец, където вече предлагането се изчерпва.

„По-малко оферти излизат на пазара и съответно цената се покачва. За първите три месеца на годината цената там надмина 700 евро на квадратен метър“.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички