Нови правила за строителството вече ще важат в София


Нови правила за строителството вече ще важат в София
Снимка: БГНЕС

12808

Депутатите окончателно приеха промените в Закона за застрояване и устройство на Столична община (ЗУЗСО), с които в София ще бъдат въведени нови правила за строителството.

Първоначално с приемането на новия ЗУЗСО трябваше да се уточнят изрично зоните в София, където може да има високо строителство. В крайна сметка обаче беше решено тези зони да се определят от Общия устройствен план (ОУП) на столицата и измененията в него (чл. 16в., ал. 1).

Първоначално главният архитект на София Здравко Здравков искаше в ЗУЗСО да бъдат фиксирани три зони в столицата, където да се строи неограничено - около Централната гара, край бул. "Цариградско шосе" след 7-ми километър (около и след "Интер експо център") и на Околовръстното шосе в при квартал "Люлин" и бул. "Царица Йоана". Впоследствие зоната около Централна гара отпадна заради въздушните коридори над нея, които водят към Летище София. На второ четене на ниво комисия отпадна и виждането въобще в закона да бъдат фиксирани специални зони за високо строителство.

Ключовата част от ЗУЗСО касаеше възможността да се строи в ъглови имоти. Досега беше използвана вратичка в Закона за устройство на територията (ЗУТ) по чл. 27, която позволяваше свързване на урегулиране поземлени имоти (УПИ) и съответно свързано засторяване, като няколко УПИ се превръщаха в един имот и можеше да се строи на неограничена височина. Точно така специално в София се появиха проекти за сгради-гиганти и небостъргачи. Сега, в чл. 16в., ал. 1 от новия ЗУЗСО изрично се посочва, че при два УПИ, единият от които е ъглов, може да има свързано застрояване, но височината на строителството не трябва да превишава максимално допустимите за съответната жилищна зона плътност (т.е. колко от един имот може да бъде застроено) и интензивност (т.е. на каква височина, ширина и дължина). Има и изключения – без ограничения в строителството спрямо големината на имота (в максимум до 3000 кв. метра имоти), като се въвежда система от позволено превишение на интензивност на застрояване – при до 500 квадрата може да се превиши два пъти, при между 500 до 1500 квадрата – един път, а между 1500 и 3000 квадрата – половин път спрямо максимално допустимата за жилищната зона плътност и интензивност). Никое от тези "позволения" не важи, ако ъгловият УПИ т.е. мястото, където ще се строи, е с лице към две улици, едната от които е задънена. Може обаче да се променя височината на сгради в даден имот без ограничение, ако не става въпрос за свързано строителство (бел. ред. - приложението към чл. 3, ал. 2 на ЗУЗСО).

С промяната в преходните и заключителните разпоредби на ЗУЗСО (по-точно параграф 27) обаче беше прието, че влезлите в сила до одобряването на този нов закон подробни устройствени планове (ПУП), в които има свързано застрояване в два или повече УПИ и които са приложени по отношение на застрояването в един от имотите, запазват действието си в неприложената още част. С други думи – ако вече има разрешение или са стартирали строежи на високи сгради с използване на вратичката в ЗУТ, те няма да бъдат спирани, защото промяната в ЗУЗСО не е със задна дата.

Освен това, не може да има преструктуриране на ПУП на жилищни комплекси до 5 години от влизането им в сила, ако преструктурирането касае височината на строежите. Може да има изключение само в един случай – ако на територията за застрояване ѝ бъде променен статутът съгласно Общия устройствен план и тя вече не е жилищна, а е с комплексно застрояване.

Какви други промени стават факт с измененията в закона прочетете ТУК.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички