Раздвижването на имотния пазар се дължи на ниските лихви, твърди експерт


Раздвижването на имотния пазар се дължи на ниските лихви, твърди експерт
Снимка: iStock/Guliver

4477

Ниските лихви по кредити и депозити са основна причина за регистрираната динамика на пазара на недвижими имоти в България. Така маркетинг мениджърът на компанията, собственик на редица фирми за недвижими имоти - AG Capital, Калоян Богданов коментира тенденциите на имотния пазар.

„Ръстът на пазара на недвижими имоти е от порядъка на 7-9% главно в големите градове, в София имаше и по-голям растеж в рамките на 10 пункта, като това се случва почти за първи път от доста години“, посочи той.

Лихвите сериозно паднаха след фалита на КТБ, като през следващите години продължиха да спадат, най-вече през 2016 г. Доходността от имотите е няколко пъти по-голяма, отколкото при банковите депозити, обясни експертът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Ако към края на 2016 г. лихвите по депозитите вървят между 0,5% и 0,8-1%, то при купуване на имот и отдаването му под наем доходността е между 4-5%.

Друг фактор за ръста на пазара на имоти е и увеличаването на броя и стойността на ипотечните кредити отново заради спада на лихвите. Тенденцията ще продължи и през 2017 година, каза експертът.

Немалко са капиталите, идващи от българи в чужбина, отчита маркетинг мениджърът на AG Capital. Около 5-6% от сделките са извършени именно от тези хора.

От друга страна, преобладаващата част от останалите купувачи са млади хора, на възраст между 30 и 45 години, допълва той. Голям дял от тях вече живеят под наем и не е задължително да имат големи доходи, важното е те да са стабилни.

Все по-често например двойки, които взимат по около 1000 лв. месечно на човек, предпочитат да платят малко повече за жилище на месечна база, отколкото да плащат висок наем.

Расте и пазарът на луксозните имоти, отчете експертът, като посочи, че тази тенденция е валидна и за по-скъпите автомобили и луксозните почивки.

Пазарът на имоти у нас е стабилен и спокоен, цените вървят плавно нагоре, не се очакват промени, посочи Богданов.

Цените на качествените имоти в дългосрочен план ще се покачват, допълни още той.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички