Регионалният министър ще може да прекратява програмата за саниране


Регионалният министър ще може да прекратява програмата за саниране
Снимка: БГНЕС

3739

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще получи по-големи правомощия по управлението на програмата на правителството за безплатното саниране. Това става ясно от промени в постановлението, по които в момента върви обществено обсъждане и предстои да бъдат одобрени от кабинета.

Според текстовете регионалният министър (или определено от него длъжностно лице) ще може да поиска от Българската банка за развитие (ББР) и областните управители временно спиране на програмата в зависимост от останалия свободен ресурс. Така на базата на прогнозните стойности за усвоените до момента пари по бюджета на програмата от 1 млрд. лева ще се преценява кога финансиращата институция и областните да спрат да сключват договори с нови блокове за саниране. В момента са усвоени около 300 млн. лв., а са договорени общо около 700 млн. лв. Това означава, че до изчерпване на държавната гаранция за кредитния ресурс на ББР остават още около 300 млн. лв., пише "Сега".

Засега управляващите уверяват, че програмата ще продължи и през следващите 2017 и 2018 г. и че пари за нея ще има. Очаква се обаче държавата да определи процент за самоучастие от домакинствата и собствениците в сградите. Обсъжда се те да плащат между 20 и 50%. Така всички, които вече са подписали договори по програмата, ще спечелят най-много, защото не се налага да плащат от джоба си за реновиране на жилищата им.

Експерти коментираха, че увеличаването на правомощията на управляващото министерство се налага чисто юридически, защото в сега действащите текстове за програмата те не били достатъчно категорични. Така ще се засилят и проверките на инспекторите на ведомството в общините, които обявяват обществените поръчки за сградите на тяхна територия.

Вече са в сила и новите по-ниски пределни цени на отделните дейности по санирането, става ясно от информацията на сайта на МРРБ. Те бяха намалени с 10% от 10 октомври. Вече са дадени и разяснения от Агенцията по обществените поръчки (АОП) до кметовете за това как да прилагат промяната на цените спрямо вече обявените процедури. Ако общините не са изпълнили закона и не са приложили новите цени, МРРБ няма да им признава по-високите разходи.

 

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички