Роднини на Мустафа Карадайъ също замесени в скандала с къщите за гости


Роднини на Мустафа Карадайъ също замесени в скандала с къщите за гости
Снимка: БГНЕС

11016

Балдъзата и шуреят на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ стоят зад четири проекта за къщи за гости в родното му село Борино. Това прави половината от финансираните с европейски пари къщи за гости в родопското село, показва разследване на сайта "Биволъ", цитирано от в. "Сега".

Съгласно информацията, фирмите на роднините на Карадайъ са получили над 1 милион лева финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Проектите с финансиране по програмата за селските райони са на фирмите "Чала инвест" – 391 160 лв. за “Изграждане на къщи за гости за селски туризъм“, “Чала Тур” с проект за “Изграждане на вилно селище за селски туризъм в местност Подмолата, с. Чала”, за 244 530 лв., “Трока” с проект за 128 290 лв. за “Изграждане на къща за гости, местност Кастръкли, с. Борино”, и “Извора Инвест” с проект “Къща за гости, преустройство на съществуващ етаж и надстройка на още един етаж. Закупуване на транспортни средства” за 281 321 лв. и още един проект на същата фирма за “Благоустройство и озеленяване на къща за гости и закупуване на средства за неземеделска дейност“, за който са взети 38 968 лв., показва проверка на разследващия сайт.

Съпругата на Мустафа Карадайъ е Джеврие Раиф Карадайъ, по баща Кючюк. Нейната сестра Зетие Раифова Караахмед е омъжена за кмета на Борино – Мустафа Караахмед. Освен това Джеврие и Зетие имат брат – Невредин Раиф Кючюк. Така Карадайъ и кметът Караахмед се падат баджанаци, Зетие се пада балдъза, а Невредин е шурей на лидера на ДПС. Фирмата на Невредин “Виденица 2004” е изпълнила договори за обществени поръчки в общината, където е Борино - за над 3,5 милиона лева, като изпълнението става самостоятелно или в консорциуми.

Що се отнася до къщите за гости, във всички компании личат имената на Затие Караахмед, която е сестра на Джеврие, съпругата на Мустафа Карадайъ; Невредин Кючюк, който е брат на Джеврие и шурей на Карадайъ, както и на съпругата на Невредин – Гюлтен Кючюк. Затие е и съпруга на кмета на Борино Мустафа Караахмед, който е баджанак на Карадайъ. "За да не бъде толкова очевидна концентрацията на европроекти в едни и същи лица, фирмите първоначално са оформени на подставени лица, но впоследствие са придобити от Затие, Невредин и жена му Гюлтен. Изследването на имотните сделки потвърждава, че още от самото начало зад тези проекти са стояли роднините на Карадайъ", пише "Биволъ".

Четирите къщи са заявени и финансирани като отделни проекти, но впоследствие са изградени в общ комплекс, който се предлага в интернет като "Вили Чала" с един телефон за контакти - на Затие Караахмед. Главен разпределител на средствата по ПРСР пък се явява Атидже Алиева-Вели, зам.-шеф на фонд "Земеделие" с ресор именно ПРСР и в момента кандидат от европейската листа на ДПС. Затова и използваният епитет тук е "шуробаджанащина".

Финансирането на обекти на свързани лица е забранено по правилата на ПРСР, тъй като идеята на програмата е да подпомага малкия местен бизнес, а не роднините на политици.

Междувременно в. "24 часа" съобщи, че общо 50 политици са обект на проверка на данъчните - заради имотни сделки, а общо 450 души са включени в проверките. Механизмът на проверките е следният: НАП изисква от общини и служби по вписванията данни за сключените сделки. Ако между получените данни и декларираното пред КПКОНПИ има разминаване за над 10 000 лв., веднага стартира проверка. Тя трябва да установи защо се е появила разликата и има ли умисъл в укриването, или е просто грешка. За да се докаже легален произход на парите за финансиране на покупките, се установяват източниците на доходи, а също така и размерът на платените данъци и разходите за живот на лицето за 3 г. назад. Ако данните покажат разминаване, проверката води до ревизия, при която се прилага същата техника, но вече за 5 или за 10 години.

Освен това, в НАП има работна група, която подготвя законодателни промени, за да не може да се изповядват сделки на данъчна основа, защото сега това е на практика възможно без да бъде нарушен законът, макар принципно да е незаконно.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички