Руснаци искат да заселят обезлюдени български села


Руснаци искат да заселят обезлюдени български села
Снимка: Pixabay

6137

Руснаци търсят възможност да се установят безплатно в България. Става въпрос за вече доста популярната от поне две години насам практика да се грижиш за имот, който не може да бъде стопанисван от реалния си собственик. В замяна на грижите собственикът не търси наем.

Досега практиката е по-разпространена сред българите, но се оказва, че и руснаците проявяват интерес. "Чужденците могат ли да разчитат на това решение? От Русия съм и от дълго време мечтая да живея в България", пита в групата "Имот под наем БЕЗ наем" във Facebook Алексей Илин. Сънародничката му Таша също търси жилище без наем у нас, за което обещава да се грижи. 54-годишната жена планува да се засели в България със съпруга си веднага щом намери подходяща къща - отново чрез групата "Имот под наем БЕЗ наем". Както е добре известно, досега руските граждани проявяват сериозен интерес към имоти по Черноморието ни.

Част от 30 250 участници в групата обаче са категорично против чужденци да заселват празни селски къщи - други не виждат проблем, пише в. "Монитор". За мен не е правилно да насърчаваме населването на българските села с хора от други националности", споделя една от участничките. "Струва ми се страхотна идея. Чужденците в много случаи се интегрират доста добре в нашите села, също така вливат пари в икономиката. По-добре някой да се грижи за имота, вместо да пустее", контрира друга участничка.

Целта на инициативата "Имот под наем БЕЗ наем" е да възроди обезлюдените села чрез предоставяне на къща без заплащане, само срещу поддръжка на имота. Идеята се ражда точно преди 2 години и досега чрез нея безплатен дом са намерили 101 семейства. За това време 867 предлагащи и търсещи имоти са се включили в инициативата. Сред тях са както пенсионери, решили да изживеят старините си на село, така и млади семейства. Някои от новодомците са емигранти, които търсят имот за лятната си ваканция когато се завръщат в България.

Създателите на инициативата препоръчват на всички новодомци да подписват договор за наем на символична цена от 2 – 3 лева. Друга идея, която се обмисля, е да има компенсация за наемателите които се налага да напуснат имота преди изтичане на договора. „Обезщетението“ ще важи само за новодомците, които са вложили много средства за ремонти в жилището. Така, ако договорът е сключен за 10 години, но наемодателят поиска да прекрати договора заради извънредни обстоятелства, като например продажбата му, той ще трябва да върне част от вложеното в ремонта на жилището.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички