Съмнения около имотна сделка и на бащата на зам.-главния прокурор Иван Гешев


Съмнения около имотна сделка и на бащата на зам.-главния прокурор Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

6454

Името на ръководителя на Специализираната прокуратура и заместник-главен прокурор Иван Гешев също се появи в горещия скандал с имотите на висшите български чиновеници, макар и опосредствено. Става въпрос за разкритие, направено от бившия зам.-кмет на район "Младост" Биляна Петрова. Припомняме, че тя е подсъдима за вземане на подкуп в особено големи размери (70 000 евро) заедно с отстранената от длъжност кметица на "Младост" Десислава Иванчева.

Петрова е проучила документи, които хвърлят сериозно съмнение, че бащата на Гешев – Стоимен Гешев, се е облагодетелствал при имотна сделка. Този път обаче не става въпрос за апартамент, а за ... бензиностанция!

За какво става въпрос – случаят е от вече далечната 2000 година. Тогава фирма "Софтранстакси" ООД продава четири свои имота, като това става, след като Агенцията за държавни вземания връчва акт на компанията заради дължими суми към държавата – 111 979,23 долара и 992,66 деноминирани лева. След това следват продажбите, като Петрова твърди на база проучването си, че Гешев-баща – следовател в Столичната следствена служба, купува земя от 2,011 декара и бензиностанция от 30 кв. метра за общо 19 506 лева за земята и 3294 лева за сградата т.е. под 5 евро на квадрат за земята и малко над 56 евро за квадрат за бензиностанцията. Имотът е в столичния квартал "Хаджи Димитър", а Гешев-баща не е единствен собственик – съсобственик е Александър Иванов.

4 години след продажбата, т.е. през 2004 година, имотът е заменен срещу лек автомобил "Сузуки" - поне частта, която се пада на Гешев, разказва Петрова. Автомобилът е 7800 лева, а собствеността върху имота вече отива в Цоло Георгиев Георгиев. Интересен факт е, че управителят на „Софтранстакси“ ООД се казва Георги Цолов Георгиев.

През 2009 година държавата отново тръгва да си търси парите от "Софтранстакси" ООД, но вече са продадени 6 имота на компанията и няма собственост, която да се запорира, завършва Петрова. Дълговете, които е имала "Софтранстакси" ООД към този момент, са 280 000 лева според оценка на вещо лице, казва бившият зам.-кмет на "Младост". А продадените общо 10 декара имоти на компанията, включително онези малко над 2 декара, за които участие има и Гешев-баща, струват 10 млн. лева, добавя Биляна Петрова.

Още подробности прочетете в Actualno.com.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички