Вдигнаха цените на наеми в моловете


Вдигнаха цените на наеми в моловете
Снимка: Getty Images / Guliver

10393

Наемите на помещенията в моловете поскъпват. През последните три месеца на миналата година те са достигнали цени от 27 евро/кв.м. Това показва годишният анализ на консултантската компания "Фортън", която е стратегически партньор на "Кушман и Уейкфийлд" (Cushman&Wakеfield) за България и Македония.

Засиленото търсене на площи за аптеки, дрогерии, магазини за органични продукти и др. също подкрепи и ръста на наемите на търговските улици в София и големите градове. На столичния бул. "Витоша" те достигнаха 46 евро/кв.м за площ между 100 и 150 кв.м.

От компанията отчитат повече сделки през изминалата 2015 г. Инвестиционните сделки са се увеличили с една пета спрямо 2014 г., като обемът им възлиза на 236 млн. евро – доходоносни активи, терени за строеж и имоти за собствено ползване.

"Това е втора година от началото на кризата, в която отчитаме инвестиционен обем над 200 млн. евро. Трябва да се има предвид и фактът, че през 2014 г. активността се дължеше основно на силния пазар на подценени имоти, докато през 2015 г. видяхме възстановяване на интереса към строителните парцели и връщане на предприемачите на пазара", коментира Явор Костов, мениджър "Капиталови пазари".

По-големият брой сделки се дължи и на навлизането на нови чужди играчи. Това доведе до достигането на баланс между местни и международни инвеститори, коментира Костов.

Сделките със строителни терени са водещи през годината, като заемат дял от 54% от пазара. Секторите на хотелите и на търговските площи също привличат интерес.

Активно търсене и лек ръст на наемите характеризира последното тримесечие на 2015 г. в сегмента на офис площите.

Засиленият интерес за разрастване и наем на площи, главно от страна на ИТ компании и тези в сектора на услугите от т.нар. изнесени бизнес процеси (BPO), доведе до появата на нови проекти.

Средната площ на нает офис през 2015 г. е малко над 1200 кв. м. Този индикатор потвърждава положителната тенденция за наемане на по-големи площи в резултат от консолидацията и разрастването на бизнеса на компаниите в IT и BPO сектора.

С 29 000 кв.м нараснаха наличните офиси през последното тримесечие на годината, достигайки общ обем от 1.79 млн. кв. м.

Около 200 000 кв. м нови офис проекти са в процес на изграждане. Едва 70 000 кв. м от тези площи обаче се очаква да бъдат завършени през 2016 г., като близо половината от тях са в малки сгради или са за собствено ползване. Това означава, че недостигът на качествени площи няма да бъде преодолян и тази година и тенденцията за наем на офиси в строеж ще остане актуална. Завършването на по-големи проекти се очаква чак през първата половина на 2017 г.

Очаква се тази година пазарът в големите градове като Пловдив, Варна и Бургас да остане активен заедно с този в София.

Заради слабото предлагане на имоти под наем делът на свободните площи на пазара на индустриални имоти в София падна трайно до 2% през изминалата година.

Дисбалансът между търсене и предлагане доведе и до 8% ръст на наемите на първокласни площи, чиито средни нива към края на 2015 г. достигнаха 4.10 евро/кв. м за района на София, а в някои локации надминават и 5 евро/кв. м., отчитат от компанията.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички