Забавя се поскъпването на имотите в София


Забавя се поскъпването на имотите в София
Снимка: iStock/Guliver

4556

Поскъпването на жилища в София се забавя и вече се наблюдава стабилизиране на цените в този сегмент. Това отбелязват от една от големите агенции за недвижими имоти Bulgarian Properties.

Твърдението им идва на фона на предупреждението от Европейската комисия за нов имотен балон у нас. В последния си доклад за страните с прекомерни макроикономически дисбаланси през миналата седмица комисията отбеляза, че пазарът на недвижими имоти у нас е тревожно надценен, като цените растат с най-ускорените темпове през последните две години, пише в. "Сега".

"През третото тримесечие средната цена на жилищата запазва достигнатите през второто тримесечие стойности и не се наблюдава изменение. Към момента пазарът е в баланс и се радва на отлични условия за покупко-продажби на имоти, със стабилно търсене и наличен избор от ново строителство", твърди Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

От имотната компания отчитат 14% ръст на цените на жилищата през третото тримесечие на 2017 година в сравнение със същия период на миналата. Средната цена на квадратен метър в София е около 1000 евро/кв. м. Скорошни данни на Евростат показаха, че цените на жилищата са скочили с 12% за 2016 година и с по над 8% за първото и второто тримесечие на тази година.

Въпреки растежа на цените българите се превръщат в основен купувач на ваканционни имоти в страната. Делът на тези, които са сключили сделка за подобен имот тази година, е 35%, с което почти се изравнява делът на руските купувачи - 36%. Това показва анализът на Greenlife Development, представен миналата седмица. Любопитен факт е, че 11% от купувачите са граждани на Израел, като масираното навлизане на инвеститори от тази държава се случва за първи път.

 

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички