Заради пропуск в закона - могат да ни правят домоуправители доживот


Заради пропуск в закона - могат да ни правят домоуправители доживот
Снимка:

3192

Всеки съсобственик в жилищна кооперация рискува да бъде избран за домоуправител доживот, като причината е в пропуски в сега действащия Закон за управление на етажната собственост (ЗУЕС), приет в края на мандата на кабинета на Сергей Станишев, точно преди 10 години. Това пише "Монитор".

Във въпросния нормативен документ няма клауза по какъв начин може да бъде отказано избирането, ако човек не е болен или дълго отсъства от имота. Подобен е случаят със зъболекаря Асен Маринов, обитаващ апартамент в малка, изградена преди 9 години кооперация със 7 съсобственици в столичния кв. Бояна. Него го избират за домоуправител в негово отсъствие, без дори да го попитат дали има възможност да поеме този ангажимент или не и дали иска. След това той успява да свика ново общо събрание, но не успява да убеди съседите си, че не желае да е домоуправител, и е поискал да се изчака, защото има малки деца. Той вече води 2 дела за обжалване на въпросните решения на събранията на етажната собственост.

„В общината съм обявил, че водя две дела. В момента не се занимавам да съм домоуправител, защото според моите адвокати не съм избран по надлежния ред“, обясни той за „Монитор“. „В ЗУЕС се казва, че може да се откаже да бъде човек домоуправител по болест или при трайно отсъствие. Не е дефинирано обаче какъв е срокът, за да се приеме това отсъствие за трайно. При мен казусът е по-интересен, защото не съм присъствал на събранието, на което съм избран. Това обаче нямало особено значение. Законът по този въпрос не казва нищо и могат да изберат на практика всеки против волята му. На другото събрание ми казаха, че решението било вече гласувано, не може да се променя и да си наема човек, който да ми върши работата като домоуправител. Това обаче според мен е абсолютно противозаконно“, твърди зъболекарят. По думите му казусът е от декември 2018 г., а в кооперацията живеят 7 семейства в 9 жилища и има предпоставки за разделяне на лагери и манипулации. „В тази сграда се водят вече 7 - 8 имотни дела“, добавя Маринов.

Според юриста Борис Кумпиков на зъболекаря от Бояна му остава единствено да обжалва решението на общото събрание. „Но не виждам на какви основания, защото това е и право да си домоуправител, но и задължение. С довода, че има малки деца, няма да спечели делото. Донякъде и другите са прави. Те може също да са заети. Ако всички в блока са с деца, какво да се прави? Ако се опрости системата, функцията на домоуправителя няма да тежи на хората“, коментира случая той.

„Въпросният закон не си изпълнява целите и няма връзка с реалния живот. Сега се готвят промени, но спасението е в изцяло нов закон, който трябва да е прост и ясен, императивен и корпоративен. Да се предвидят не само санкции, а и механизъм, за да може да работи“, предлага той. По думите му общите събрания са една глупост, работила при соца, защото хората са били организирани от ОФ, профсъюзи и всякакви други масови политически организации. Освен това според него трябва да се имат предвид и много празни жилища в блоковете.

Кумпиков смята още, че в момента законът обхваща всички видове сгради, без да се отчита спецификата.

Юристът се чуди защо вече 10 години не е бил направен елементарен типов софтуер за сметките на етажната собственост, който да се ползва от домоуправителите. Така всички съсобственици могат с персонални пароли да влизат и да проверяват финансовото състояние на общата каса.

По думите му друга слабост на ЗУЕС е, че професионалните домоуправители не вършат работа, защото например не могат да извадят изпълнителен лист, ако някой съкооператор не си плаща таксите за входа или вноските за фондовете за поддръжка.

Според Иван Велков от Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА) Законът за управление на етажната собственост, приет точно преди 10 години, рамкира само основата на тази материя и затова е наложителна една негова актуализация, осъвременяване и прецизиране. „В него редица възможности, успешно прилагани в корпоративния сектор, където са много ясни нуждите и интересите на заинтересованите страни, са само пожелателно загатнати и направо липсващи.

Нужни са ясни текстове, с детайлизиране не само на задълженията, а и на правата и отговорностите и на домоуправителите, и на институциите, и на комуналните доставчици на услуги, и оттам на решенията, приложими за цели сгради, за да се постигне икономия на мащаба и оптимизация на ресурсите. Накратко - необходима е рязка и всеобхватна професионализация на всички: потребители и фирми, домоуправители и общински служители“, предлага той.

Най-вероятно през есента ще станат известни промените на ЗУЕС, които на практика ще представляват нещо като основен ремонт на нормативния документ.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички