Ердоган иска да върне на "Света София" статут на джамия


Ердоган иска да върне на "Света София" статут на джамия
Снимка:

5321

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че статутът на емблематичната бивша християнска базилика "Света София" може да бъде променен от "музей" на "джамия" след местните избори на 31 март. Това съобщава AFP.

Според Ердоган по този начин забележителността ще може да бъде посещавана безплатно от туристи от всички вероизповедания. Той даде за пример намиращата се в съседство Синя джамия, в която всички посетители влизат безплатно.

Понастоящем входът в музея "Св. София" е 60 турски лири (10 долара). Само преди няколко дни Ердоган заяви, че не подкрепя идеята "Света София" да бъде превърната в джамия, защото това можело да има сериозни последствия.

Катедралата "Света София" е най-значимият паметник на византийското изкуство. Изградена е в VI век (532-537 г.) по нареждане на император Юстиниан, който решил да увековечи славата на Константинопол. Според преданията на Юстиниан му се явил ангел и по представил плана за строителството на катедралата. Императорът мечтаел бъдещият храм да няма равен в света.

В продължение на близо 1000 години "Св. София" е била най-големият християнски храм в света. След превземането на Константинопол от османците през XV век "Св. София" е превърната в джамия, допълнително са и пристроени минарета. През 1935 г. "Св. София" престана да бъде джамия и е обявена за музей.

 

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички