През октомври ни очакват от -1 до 28 градуса


През октомври ни очакват от -1 до 28 градуса
Снимка: Getty Images/Guliver

2877

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в равнините е между 11˚ и 15˚, по високите полета — между 8˚ и 11˚, в планинските райони — от 4˚ до 8˚. Такава е прогнозата за времето за октомври на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, цитирана от "Фокус".

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони — между 60 и 90 л/кв.м, а в планините — от 80 до 100 л/кв.м. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 23° и 28°, а най-ниските – между минус 1° и 4°.

В началото на месеца ще преобладава облачно време и на места, повече в югоизточната половина от страната, ще има валежи от дъжд. Има условия в отделни райони да бъдат значителни. Ще бъде сравнително хладно, като по-ниски от обичайните ще бъдат дневните температури. По-малка е вероятността за валежи в средата и в края на десетдневието, тогава ще има и повече разкъсвания и намаления на облачността. Отново вероятност за валежи и понижение на дневните температури има към 7-и.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки и малко по-високи от нормалните, като все пак бавно ще се понижават. Облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. Условия за превалявания има към 12-и, към 15-и и в края на периода.

И през третото десетдневие времето ще бъде променливо. Ще се редуват спокойни и сравнително топли дни и дни, в които ще преминават атмосферни смущения, при което ще има условия за валежи. Най-голяма е вероятността за това около 24-и и към края на месеца. Като цяло за периода средноденонощните температурите ще останат близки и малко по-високи от обичайните.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички