1300 сгради ще бъдат санирани до края на 2016 г.


1300 сгради ще бъдат санирани до края на 2016 г.
Снимка:

3386

Очакваме до края на годината да бъдат санирани над 1300 жилищни блока в страната. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той подчерта, че към днешна дата се работи по 54 сгради, а 9 са напълно завършени. Интересът към Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради продължава да е голям, като регистрираните сдружения на собствениците вече са над 3300, обясни Нанков в ефира на Bloomberg.

Близо 1900 са сключените договори за целево финансиране с Българската банка за развитие, а около 2000 са подадените искания за финансиране към банката, отчете Нанков. До момента по програмата са усвоени и разплатени над 188 млн. лв. 

Като опит за внушение на неистини с цел спекулация и трупане на актив в условията на избори за ново ръководство на Камарата на архитектите определи зам.-министър Нанков твърденията на зам.-председателя на Камарата арх. Николай Гълъбов, изразени преди дни на пресконференция. „Нормално е в такава обстановка да се прави опит за внушения и да се пускат грандиозни, спекултаитвни заглавия. Знаем, че има избори за ново ръководство на Камарата на архитектите, но не всички представители на бранша подкрепят казаното от арх. Гълъбов, защото Камарата подкрепя програмата от самото начало и тя е разработена в координация и диалог с архитектите“, отбеляза Нанков.

Той бе категоричен, че Европа не забранява постигането на енергийна ефективност клас „С“, каквато е основна цел на програмата за старите блокове, съобщиха от пресцентъра на ММРБ. „Постигането на клас „С“ е най-оптималното, което можем да постигнем от гледна точка на обществения финансов ресурс, който влагаме. Все пак става дума за стари сгради, които няма как да превърнем в чисто нови, отговарящи на най-високия клас за енергийно потребление“, заяви Нанков. Той обясни, че в редица европейски страни, като Белгия и Великобритания, обществените стари сгради се санират на ниво клас „D”. По думите му, ако заложим по-висок клас за енергийна ефективност ще е нужен много сериозен финансов ресурс. “C” е третият най-сериозен клас, но за стари, съществуващи сгради той е възможно най-високият, като позволява спестявания на база потребена енергия между 30 и 60% от съществуващите преди разходи.

Заместник-регионалният министър добави още, че възлагането на обществените поръчки за саниране на сградите по метода инженеринг цели спестяване на времеви, финансов и експертен ресурс. „Ние правим и енергийно, и конструктивно обследване. В някои сгради са необходими и дейности по конструктивно укрепване, а в други се поставя само изолация. Затова смятаме, че това е най-доброто решение за програмата“, отбеляза Нанков.

В предаването участие взе и арх. Николай Гълъбов, който призна, че действително в Европа не е забранена енергийна ефективност клас „С“. Той допълни, че мнението му относно изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност, не се подкрепя от всички архитекти. Арх. Гълъбов подчерта, че в диалог може да се решат възникналите към момента въпроси по програмата.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички