15% от малките фотоволтаични централи са фалирали


15% от малките фотоволтаични централи са фалирали
Снимка: Thinkstock

3940

15 на сто от малките фотоволтаични централи са фалирали вследствие решението на парламента да ореже драстично преференциалните цени за изкупуване на ток. Това заяви Павлина Цанева, член на Фотоволтаичната асоциация, пред националното радио.

15% са обявили несъстоятелност, а други 20% имат блокирани банкови сметки от НОИ и НАП, тъй като нямат възможност да се платят осигуровките, ДДС и още около 60% са с проблемни кредити. Банките влизат на опис, защото кредитите са срещу заложено лично имущество.

Останалите централи са в сходно положение, което може да принуди Фонд "Земеделие" да връща в европейския бюджет 100 милиона лева, обясни още Цанева.

"Ако е момента Европейската комисия дойде да провери и направи мониторинг как Държавен фонд "Земеделие" си върши работата, държавата ще бъде санкционирана и всички средства, които тя е похарчила за изграждането на фотоволтаични централи, ще трябва да бъдат върнати", допълни тя.

Обричаме на фалит 500 фирми и всъщност сме взели едни европейски средства, за да фалираме тези фирми и тези европейски средства потъват някъде, което предполагам ще бъде недопустимо за Европейския съюз, подчерта Павлина Цанева от браншовата асоциация.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички