30% от българите без достъп до ВиК услуги, водопроводите са на по 40 г.


30% от българите без достъп до ВиК услуги, водопроводите са на по 40 г.
Снимка: Pixabay

2531

Около 30% от населението няма достъп до канализационни услуги и малко под 1% е лишен от достъп до водоснабдяване. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Започва нов етап, който ще стартира в рамките на тази година като изпълнение на проекти, в размер на 1,6 млрд. лв. по нов механизъм с финансиране от ОПОС и бенефициенти ВиК операторите. Досега, в предишния програмен период общините кандидатстваха и бяха бенефициенти, но оттук нататък бенефициенти ще бъдат ВиК операторите. Има и още един проблем, освен климатичните промени, и това е все по-голямата концентрация в световен мащаб на население в големите градове“, заяви Нанков, цитиран от "Фокус".

Над 60% от ВиК инфраструктурата е на около 30-40 години. Имаме дори цели градове с водопроводи над 60 години, стана още ясно от думите му.

Според Нанков с предстоящите проекти канализацията ще покрие почти всички изисквания на европейските регламенти за свързаност на населени места. Той уточни, че услугата пречистване на отпадни води е скъпо удоволствие. „Голяма част от повишаването на цената на водата се дължат именно на тази услуга, която в някои райони на България все още не беше налична, както в Ямбол например."

До края на юни месец ще бъде внесен за обществено обсъждане Законът за ВиК. „Все пак е изцяло нов закон. Все още имаме някои разминавания с част от бранша, но ще ги изчистим“, каза още Николай Нанков.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички