400 централи за "зелена" енергия ще фалират до три месеца


400 централи за "зелена" енергия ще фалират до три месеца
Снимка: Getty Images / Guliver

3317

В следващите три месеца 400 малки фотоволтаични централи у нас, които са построени с европейско финансиране, ще фалират. Причината е, че с промените в закона за енергетиката се намалява изкупната цена на произвежданата от тях еленергия с 87 на сто.

Засегнатите собственици се събраха днес в Пловдив, за да търсят решение на тежката ситуация, в която са попаднали, съобщава "24 часа".

"Ще загубим не само бизнеса си, но и своите жилища. Всеки от нас е теглил голям кредит", заяви Павлина Цонева, която има слънчеви колектори в Дряново.

Според председателя на Българската асоциация на фотоволтаиците Меглена Русенова малките централи, изградени с евросубсидии, няма да могат да покриват оперативните си разходи и ще трябва да затворят. От асоциацията ще търсят диалог с компетентните институции за защита не само на малките централи, но и на целия сектор.

С намаляването на часовете, до които енергията от ВЕИ-тата се изкупува на преференциални цени, секторът щял да спре работа през октомври.

Става дума предимно за фотоволтаични централи, изградени по европейски програми. В определен период, обяснява казуса Миглена Русинова, фонд "Земеделие" е отпускал това финансиране, без да има съгласуваност с решенията на ДКЕВР. Изисквало се е по закон да има издавани решения, в които да се определя различна от стандартните тарифи за производителите на зелена енергия, ползвали евросубсидии. Това, обаче, не се е случвало. Така те са били присъединявани на цената, която е действала за стандартното изкупуване на енергия от възобновяеми източници. По този начин, на практика са получавали двойно финансиране.

Според Русинова очевидно има неизпълнение на ангажименти от страна на държавата и на контролните органи, но в момента тежестта се прехвърля изцяло на производителите, които вече са направили инвестиции и имат кредити в банки. Затова тя смята, че трябва да има медиация, разговори, още повече, че случаите не са еднакви. През различните години инвестицията е била различна, подпомагането - също, съответно и цената, на която са се присъединявали. Сложно е да се постави уеднаквена мярка върху всички, още повече, че те произвеждат малка част от зелената енергия. Малките фотоволтаични централи осигуряват около 20 мегавата, а от дефицита на НЕК, който е около 500 млн.лв., с тяхното спиране ще се спестят 12 млн.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички