АЕЦ "Козлодуй" купува старо оборудване от "Белене", поднови и застраховката за ядрен риск


АЕЦ "Козлодуй" купува старо оборудване от "Белене", поднови и застраховката за ядрен риск
Снимка: БГНЕС

5222

"Национална електрическа компания" ЕАД (НЕК) ще може да продаде на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД част от наличното старо оборудване, което се намира на площадката на АЕЦ "Белене". Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание.

Става въпрос за филтри, вентилатори и други детайли, които са от съществено значение за изпълнение на програмите за продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и за увеличаване на мощността на реакторната установка до 104%. Стойността на предвиденото за продажба оборудване е близо 2,8 млн. лв. Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества.

Изпълнението на програмите за продължаване на експлоатационния срок на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" изисква доставка на резервни части за ремонт или доставка на ново оборудване с цел поддържане в изправно състояние на съоръженията. Наличното на площадката на АЕЦ "Белене" оборудване е аналогично с проектно-монтираното в АЕЦ "Козлодуй" и позволява взаимната им замяна. Използването на аналогично оборудване от площадката на АЕЦ "Белене" ще спести на АЕЦ "Козлодуй" време и разходи за допълнителни изследвания и проекти за адаптиране към съществуващите системи.

Освен това, правителството одобри проекта на нов договор за застраховка "Обща гражданска отговорност" на АЕЦ "Козлодуй" Застрахователният договор ще бъде сключен с Гражданско дружество "Български национален застрахователен ядрен пул" за срок от една година. Срокът на досегашния договор изтича на 31 юли 2019 година.

От 2002 година "АЕЦ Козлодуй" ЕАД сключва ежегодно договор за застраховка "Обща гражданска отговорност", покриваща отговорността на централата за ядрена вреда. Уредбата на застраховката "Обща гражданска отговорност" за АЕЦ се съдържа във Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда и в глава десета "Гражданска отговорност за ядрена вреда" от Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ). Според Hunton&William нашата страна е заложила финансов минимум на сигурност при ядрен инцидент от 49,1 млн. евро! Това вече е редовно искана сума за футболисти в Западна Европа.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички