АЕЦ "Козлодуй" ще работи с нов тип гориво


АЕЦ "Козлодуй" ще работи с нов тип гориво
Снимка:

2267

Още към края на тази година се очаква да приключат дейностите по удължаване живота на 5-ти блок на АЕЦ Козлодуй, след което централата ще поиска разрешение той да работи още 10 години. Няма забавяне и при 6-ти блок. Това каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов пред националното радио.

Лицензите на двата блока изтичат съответно през 2017 и 2019 година. Заедно с документите за удължаване живота на реакторите се очаква централата да поиска лицензи за работа на блокове с по-голяма мощност. За тази цел, АЕЦ "Козлодуй" е поискала да ѝ бъде разрешено постепенно да премине към нов тип ядрено гориво, съобщи Костов.

По думите му през месец октомври 2015 година в Агенцията за ядрено регулиране е получено заявление от АЕЦ Козлодуй за издаване на разрешение за издаване на разрешение за поетапен преход на VI блок към експлоатация на усъвършенствано гориво, като разбира се планираното изменение има за цел подобряване ефективността и безопасността на горивния цикъл при работа на по-висока мощност - до 104% от номинала.

"В това заявление се съдържа голямо количество анализи и изследвания в подкрепа на безопасността на блока по време на поетапния преход към експлоатацията с новото гориво. В момента в Агенцията е разработена програма, в която са предвидени отделните дейности и сроковете им за изпълнение през 2016 година", каза още Костов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички