AES: Щом НЕК ни плати, плащаме на "Мини Марица Изток" и сваляме цената за разполагаемост


AES: Щом НЕК ни плати, плащаме на "Мини Марица Изток" и сваляме цената за разполагаемост
Снимка:

4179

AES България ще плати на "Мини Марица Изток", веднага след като получи просрочените задължения от Националната електрическа компания (НЕК). Това заявяват от компанията, която държи ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово”.

На 14 август AES България подписа споразумение за промяна в дългосрочния договор за изкупуване на енергия с Националната електрическа компания. Споразумението е получило всички необходими одобрения от съответните институции. Намаляването на цената за разполагаемост с 14% ще влезе в сила, след като на Марица бъдат изплатени всички просрочени задължения. Това ще спести на НЕК около 50 милиона лева годишно или общо 550 милиона лева за останалата част от срока на договора за изкупуване, който изтича през 2026 година.

След като AES България получи пълното плащане на просрочените задължения от НЕК, които към момента са в размер на около 500 милиона лева, ще покрие веднага задълженията си към "Мини Марица Изток", които сега възлизат на приблизително 60 милиона лева, каза изпълнителният директор на AES България Оливие Маркет. Той подчерта, че конструктивният диалог между българските власти и AES България е бил решаващ за постигане на споразумението. Този резултат подкрепя усилията на правителството за привличане на чуждестранни инвестиции в националната икономика. 

Припомняме, че принципното споразумение за намаляване на цената на разполагаемост на т.нар. американски централи касае и "Контур Глобал Марица Изток 3". На 14-ти август компанията подписа споразумение относно понижението на цената за разполагане - със 17%. Тогава от компанията посочиха, че "единственото изключително важно действие, необходимо, за да влезе подписаното изменение в сила, е НЕК да осигури нужните средства, за да изплати натрупаните си дългове към "Контур Глобал Марица Изток 3". В момента, в който това се направи, намалението на цената ще влезе в сила, уточниха от "КонтурГлобал". В момента НЕК дължи на "Контур Глобал Марица Изток 3" 388 млн. лева, а централата от своя страна има задължения към “Мини Марица Изток” в размер на 189 млн. лева. Изплащането на дълга към мините ще бъде извършено от "Контур Глобал Марица Изток 3" едновременно с получаването на дължимите от НЕК суми, посочват от компанията.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички