БЕХ избра банка, даваща гаранция за плащането на 2/3 от глобата от ЕК


БЕХ избра банка, даваща гаранция за плащането на 2/3 от глобата от ЕК
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

3457

„Български Енергиен Холдинг" ЕАД избра ИНГ Банк Н.В. – клон София за изпълнител за издаване на банкова гаранция, обезпечаваща задължението за плащане на 2/3 от имуществената санкция, наложена от Европейската комисия на БЕХ Група в размер на 77 млн. евро.

Днес, в резултат на проведена процедура за избор на кредитна институция за издаване на банкова гаранция, обезпечаваща задължението за плащане на 2/3 от имуществената санкция, наложена от Европейската комисия на БЕХ Група по Дело АТ.39849 БЕХ-газ, ИНГ Банк Н.В. – клон София, е избрана за изпълнител, съобщават от БЕХ.

Банката ще предостави банкова гаранция за обезпечаване задълженията на „Български енергиен холдинг“ ЕАД и дъщерното му дружество „Булгаргаз“ ЕАД по наложената глоба. Процедурата е проведена по реда на Правилата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги от финансови или кредитни институции към чл.13б от Правилник за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала и в съответствие с изискванията на Европейската комисия.

Предстоят преговори между „Български енергиен холдинг“ ЕАД и ИНГ Банк Н.В. – клон София във връзка с уточняване на клаузите на договора за издаване на банкова гаранция.

В края на миналата година Европейската комисия наложи санкцията на Българския енергиен холдинг в размер на 77 милиона евро. Комисията наложи санкцията с мотив, че холдингът има господстващо положение. По думите на изпълнителния директор на БЕХ българският потребител не е бил ощетен по никакъв начин през тези години. Въпреки това Еврокомисията констатира, че монопол както на пазарите за газова инфраструктура, така и на пазарите за доставка на газ в България има. Страната ни ще има на разположение три месеца, за да заплати глобата.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички