БЕХ изпрати писма до 25 банки за исканите 650 млн. евро кредит


БЕХ изпрати писма до 25 банки за исканите 650 млн. евро кредит
Снимка: Thinkstock

3138

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е изпратил писма с покана до 25 международно признати институции, които да му отпуснат кредит до 650 милиона евро. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, цитиран от БНР.

Парите са необходими, за да може Националната електрическа компания (НЕК) да се издължи на двете американски централи от комплекса "Марица-изток" и да влезе в сила споразумението, което би намалило цените, по които ТЕЦ-овете продават тока си.

Наскоро БЕХ спря процедурите за търсене на заем, тъй като всички финансови институции поискаха държавна гаранция. Холдингът обяви, че ще премине към пряко договаряне с банките. Очаква се до две-три седмици те да се запознаят с условията и да подадат оферти.

Заместник-енергийният министър Жечо Станков се надява БЕХ да намери парите до края на годината.

Припомняме, че просрочените задължения на НЕК към двата ТЕЦ-а са в размер на 850 млн. лева.

В момента НЕК се разплаща с всички производители, но не може да си позволи да се разплати в пълния размер на сумите, които дължи. „НЕК е много важно да се разплати с АЕЦ „Козлодуй”, тъй като там предстоят важни въпроси, свързани с удължаването на живота на 5 и 6 блок", каза през ноември енергийният министър Теменужка Петкова. Тя също се надява кредитът към БЕХ да помогне за справяне с разплащанията.

За възможен режим на тока предупредиха синдикатите, заради спешна необходимост, според тях, на 150 млн. лева за "Мини Марица изток". В края на август една от американските централи - ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово”, се обърна към НЕК с призив да ѝ бъдат платени дължими 500 млн. лева, за да може да се разплати с "Мини Марица изток" и да свали с 14% цената за разполагаемост на мощностите, която е компонент от формирането на крайната цена на тока от централата.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички