Бензиностанциите няма два пъти да сменят касовите си апарати


Бензиностанциите няма два пъти да сменят касовите си апарати
Снимка: БГНЕС

2101

Няма да се налага бензиностанциите да сменят касовите апарати два пъти тази година – от април и от юни, както се опасяват търговците. Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров по време на пресконференция на агенцията, предаде БГНЕС.

Промените в наредбата ще изискват от 1 април на касовата бележка от бензиностанцията да се съдържа допълнителна информация за потребителите. „Тя ще фиксира очевидното, че половината от крайната продажна цена на литър гориво представлява данъци и акцизи. Ще се вижда и разликата между разликата между покупната и продажната цена. Държа да подчертая, че не би следвало на касовата бележка да се вижда печалбата“, уточни говорителят на НАП в отговор на притесненията на търговците.

НАП допълват, че с новата наредба системите за управление на бензиноколонките, фискалните устройства не се налага повторно изпитване от Българския институт по метрология.

Новите промени в никакъв случай не водят до затруднения и големи инвестиции от страна на търговците на горива. Не се изисква и преодобрение на сега съществуващите системи и касови апарати, допълни и зам.-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.

Нямат основания да се притесняват и търговците по отношение на ново изискване към тях, което трябва да влезе в сила от 1 юли. Според промените при срив във връзката между НАП и бензиностанцията, данъчните ще получава информация за проблема. Новото е, че сега съществуващият софтуер трябва да бъде актуализиран. Промяната се прави, за да няма манипулации с данните от всяка една бензиностанция. Димитров също потвърждава, че от лятото няма да се налага повторна смяна на касовите апарати.Единствено преодобрение на Българския институт по метрология. Срокът е 30 юни.

Пламен Димитров категорично заяви, че твърденията на петролния бранш за десетки хиляди евро допълнителни инвестиции не отговарят на истината.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички