Бензиностанциите ще плащат по 2000 лв. глоба за измами с горивото


Бензиностанциите ще плащат по 2000 лв. глоба за измами с горивото
Снимка: iStock/Guliver

2303

Глоба от 2000 лв. ще отнасят бензиностанциите, ако колонките им за гориво не отчитат коректно литрите бензин и дизел, които се сипват в резервоарите на колите. Това гласят промени в Закона за измерванията, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на икономиката.

Наред с това се затягат правилата за фирмите, които правят ремонти на уредите за измерване на горивата. Целта е да се гарантира, че клиентите ще получат точно толкова бензин, за колкото си плащат и няма да бъдат мамени.

Проверките на бензиностанциите досега показват, че често се правят ремонти, след които няма гаранция, че колонките отчитат точно продаваните горива и дават коректни данни на НАП. Затова с промените ще се въведе изискване ремонтите на средствата за измерване да се правят само от фирми, които са вписани в регистър към Българския институт по метрология, предаде "Стандарт нюз".

След всеки ремонт техникът ще трябва да сложи пломба на уреда, която ще бъде с уникален номер и ще показва към коя фирма работи. До 30 дни след всеки ремонт, повторна проверка на уредите ще се прави от Българския институт по метрология. И ако се окаже, че уредите отчитат горивата в ущърб на клиентите, фирмата ще губи правото си да прави ремонти, а бензиностанцията ще отнася глоба от 2000 лв. Така ще се пресекат опитите уредите да се настройват, така че да измерват горивата в ущърб на клиента, гласят мотивите към промените в закона.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички