Без АЕЦ "Белене" има риск НЕК да се декапитализира, заяви Петкова


Без АЕЦ "Белене" има риск НЕК да се декапитализира, заяви Петкова
Снимка: БГНЕС

2925

Всички срещи на премиера Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин и руския премиер Дмитирий Медведев преминаха при конструктивен диалог. Така енергийният министър Теменужка Петкова отговори на директен въпрос има ли конкретна договорка между България и Русия "Турски поток" да завие към нашата страна.

Вместо да даде директен отговор, енергийният министър направи кратък разбор на случилото се в Москва преди два дни – какви разговори са водени, в какъв тон. Няма разлика между това, което оповести Дмитрий Песков и което беше казано на пресконференцията на г-н Борисов и президента Путин, добави тя. "Сами разбирате, че няма как в една такава среща премиер и президент да извадят белите листа и да почнат да определят трасета. Беше изразена ясна воля от президента Путин разклонение от "Турски поток" да се случва през територията на България", заяви Петкова пред Нова телевизия.

Тези процеси са свързани с много детайли и ангажименти, които трябва да бъдат изяснени. Ако някой очаква да сключим някакъв договор, а после да му мислим, това е несериозно, беше тезата на Петкова, която подчерта, че всичко, което ще се случи, трябва да е в синхрон с европейското законодателство. Не бива да се правят първи копки, първи заварки, без да са анализирани последиците спрямо еврозаконодателството, защото виждате какви са последствията след това, предупреди енергийният министър. Най-важното е, че премиерът Борисов и президентът Путин казаха, че тръбата на "Турски поток" ще мине през България, но е въпрос на детайли, уточни енергийният министър.

Трябва да запазим стратегическото си място на енергийната карта на Европа, като не позволим на големите енергийни проекти да ни заобиколят, призна Петкова. Търсим вариант, мисля, че сме го намерили – за това как България да запази стратегическото си място на картата на Европа, уточни енергийният министър.

АЕЦ "Белене"

2012 година беше доста по-различна – нямахме яснота за цената, стратегическият инвеститор (RWE) напусна проекта, имаше неясен договор, нямахме яснота дали ще бъдем осъдени на арбитраж. От юни 2016 е доста по-различно – бяхме осъдени и платихме оборудването (за централата). Така Петкова защити тезата защо сега кабинетът „Борисов” иска да строим АЕЦ „Белене”, а преди 6 години точно Бойко Борисов наложи мораториум върху проекта.

На директен въпрос дали НЕК ще фалира, ако не строим "Белене", Петкова отвърна, че имало риск НЕК „да се декапитализира” – заради инвестираните пари в реакторите и площадката.

Обясних на колегите от БСП в енергийната комисия в парламента, че сме отворени за диалог. Те предлагат вариант като този за строежа на АЕЦ „Пакш 2” в Унгария (бел. ред. – цената на унгарската централа е 12 млрд. евро, а 10 млрд. евро идват през междудържавен заем от Русия за Унгария т.е. унгарската държава гарантира кредита), заяви Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички