Бившият министър Петър Димитров е поредният обвиняем по случая АЕЦ "Белене"


Бившият министър Петър Димитров е поредният обвиняем по случая АЕЦ "Белене"
Снимка:

6039

Бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Тройната коалиция Петър Димитров вече е обвиняем за неизгодна сделка по проекта за АЕЦ "Белене".

Тази сутрин той беше привикан в следствието към Софийска градска прокуратура. "Не знам за какво ме викат, дойдох да участвам в предизборната кампания", каза той на влизане пред журналисти, цитиран от БНР.

Димитров обаче беше с адвокат, което означава, че е очаквал обвинение.

След около час в следствието ексминистърът излезе вече като обвиняем за неизгодната продажба на стария реактор на АЕЦ "Белене" през 2007 година, когато беше ресорен министър.

В периода от неустановена дата през 2007 г. до 13.12.2007 г. той умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян - тогава главни изпълнителни директори на НЕК ЕАД, на които е възложено управлението на обществено имущество, при сключването на „РАМКОВ ДОГОВОР за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ "Белене", съобщиха от държавното обвинение.

На 28.11.2007 г. Велков и Папазян съзнателно са сключили неизгодна сделка с руската „Атомстройекспорт“, като са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за НЕК в размер на 77 172 475 евро.

Димитров, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала на МИЕ в НЕК е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на главните изпълнителни директори, но въпреки тези си задължения е бездействал. Деянието е извършено умишлено, последвалата щета е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, се казва още в съобщението.

На Димитров е наложена най-леката мярка за неотклонение - "подписка", но няма право да напуска страната без разрешение на прокурора по делото.

Разследването продължава, уточниха от прокуратурата.

Още преди два дни, когато Велков и Папазян вече бяха обвинени за същата сделка, беше съобщено, че се очакват още обвинения.

Вчера пък управляващите обявиха, че Петър Димитров и Румен Овчаров ще бъдат отстранени от управителните органи на две държавни енергийни дружества, защото са били министри именно по това време. Димитров ще бъде освободен от поста член на Управителния съвет на ДП "РАО", а Овчаров като член на надзорния съвет от квотата на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, уточниха от Министерството на енергетиката.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички