Борисов: "Газпром" няма вина за проблемите на "Овергаз"


Борисов: "Газпром" няма вина за проблемите на "Овергаз"
Снимка: БГНЕС

3294

В случая „Овергаз” „Газпром” няма абсолютно никаква вина. Имаше анонси как някой иска да открадне бизнеса на някой друг. Вижте заявките от договора за доставка – нула до нула, подчерта премиерът, показвайки, по негови думи, контракта за доставка на природен газ от „Овергаз” до „Газпром”. Считате ли, че е нормално – явно имат проблеми и не правят заявки. Това попита риторично премиерът Бойко Борисов по повод газовите доставки за абонатите на "Овергаз".

Според премиера държавата знаела, че ситуацията с дружеството била извънредна от дни. От „Овергаз Мрежи” се обърнаха към държава „с молба” да се сключи незабавно типов договор с „Булгаргаз” за доставка на газ, подчерта министър-председателят. Това нормално ли е - в 18:30 часа на 31 януари държавата да се поставя в подобно положение? Дали ще се сетят хората за „Овергаз” или за Бойко Борисов, кого ще напсуват, попита премиерът.

Според него на „Овергаз” дали преди време правото да доставя газ – държавата дала шанс. Ако не се бяхме подготвили предварително, в 12:00 часа на Нова година хиляди абонати щяха да останат на студено, подчерта Бойко Борисов. Да ми пише писмо някой държавното дружество да му вземе договора, а да моли преди това за договор – това вече е наглост, възмути се той. И добави, че държавата въпреки това нямало да го допусне, но е щял „Булгаргаз” да плаща допълнителното количество газ. На въпрос дали това е било сценарий срещу Борисов, той отговори, че не може да каже друго, освен че в 18:30 часа на 31 декември държавата е почнала да пише договори и анекси. Защо ни поставиха до стената – питайте „Овергаз” дали е сценарий, заяви премиерът.

По-коварният план в случая бил, че „газовите домакинства” щели да се прехвърлят да се отопляват на ток и „да ми се срине цялата енергийна система”. Техните карикатурки и приказки ще се въздържа да ги коментирам, защото не ми е на нивото, процеди през зъби Борисов, който веднага добави, че до този момент със Сашо Дончев били в нормални отношения.

Премиерът пак коментира „Южен поток”, като според него той бил провален, защото „набутали фирмите на Орешарски” и проектът станал от 1 млрд. евро 3 млрд. евро. Борисов обаче не обели и дума кои са тези фирми и на кого точно са –

Борисов заяви и за Владимир Путин, че ни обича, защото се снимал за новия си календар с кученцето, което българският премиер му подари.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички