Борисов: И с ЕРП-та, и с ВЕИ-та преговаряме тихо и скромно


Борисов: И с ЕРП-та, и с ВЕИ-та преговаряме тихо и скромно
Снимка: БГНЕС

1950

По същия начин преговаряме със зелените енергии, с ЕРП-тата - тихо и скромно. Когато дойдем да подшием пред вас, тогава ще кажем какво сме се разбрали. Това заяви в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

"Най-вече успяхме да договорим да не се удължава периодът на договора и да не се дърпа срокът, в който да започне разсрочването. В предишните години държавата също не е била коректна като не си е плащала парите, които дължи по договорите. България е правна държава, ако бяхме тръгнали да разваляме договорите, да гоним инвеститорите, щеше да бъде много тежък репутационен проблем на България. Целият бизнес по света щеше да го оцени като крайно негативна тенденция в България", каза премиерът. Той добави, че е доволен от това, че американските компании разбрали проблема на България и на базата на преговорите има споразумение, което удовлетворява и дава възможност за по-нататъшната работа в по-спокойна ситуация.

Борисов изрази категорично мнение, че "Уестингхаус" са добре дошли в България, но като стратегически инвеститор. "Надяваме се да намерим начин и форма този проект да се случи при условията, които ние искаме, а то е те да дойдат не като търговец, а като стратегически инвеститор. Министерството на енергетиката има задачата тихо, скромно, но много твърдо да докара преговорите с "Уестингхаус" до същия резултат, който днес имаме с тези две централи", подчерта той.

"Нашата амбициозна цел е юни да занулим приходите и разходите на НЕК. Това беше безумие, което се правеше с НЕК. Няма как НЕК да купува скъпо, а да продава евтино и да не задлъжнява с милиарди. Не е нужно да си много умен, за да го констатираш. Това е правено години наред. Искаме да изчистим и НЕК да е на печалба, не на загуба. Има няколко резерви за това всички по веригата, които продават и купуват и там да предоговорим договорите. Особено зелените енергии-такива неща са правени, че като дойдат констатациите сами ще се запознаете. Срещаме голяма подкрепа от комисиите в парламента", заяви премиерът.

Той отвърна на обвинението за отсъствието на България от енергиен форум в Будапеща. "Унгария е суверенна държава, Македония, Сърбия, Гърция, Турция-също. Те могат да се срещат не само за "Турски поток", но и за каквото си пожелаят. В нашия разговор с президента Ердоган, сега Петкова ще ходи и до Москва, сме заявили желанието да си направим газов хъб с 4-5 източника на газ, спешно построяване на интерконектора с Гърция. Заявили сме "Южен поток" с трети либерализационен пакет. До ден днешен нямаме писмено прекратяване на договора от руска страна", каза още по темата премиерът.

От своя страна посланикът на САЩ у нас Марси Рийс заяви, че се радва, че е била очевидец на подписването на това споразумение. "Тези две фирми заедно представляват най-голямата американска инвестиция в България. Надяваме се, че с подписването на тези споразумения ще има принос за създаване на положителен имидж за бизнес средата в страната и това ще привлече и други американски инвеститори", добави Рийс.

Хулиан Небреда, президент на бизнес звено Европа на ЕЙ И ЕС заяви, че са имали виждането, че България ще бъде Швейцария на Балканите и има много потенциал и възможности. "Електричеството ще бъде едно от тези конкурентоспособни предимства. Считаме, че това е една положителна стъпка и изисква много работа занапред. Нашите преговори бяха трудни, но се споразумяхме, защото имахме доверие в правителството на този министър-председател, а именно, че ще се стабилизира този сектор. Това ще бъде един от моторите, който ще изведе България, за да стане Швейцария на Балканите", заяви Небреда.

Гари Левсли, изпълнителен директор на ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" посочи, че подписаното споразумение е много добро за България и е един добър компромис. "Никой преди 10 години не би могъл да предвиди, че ще започне тази икономическа криза. В този регион обстоятелствата се промениха и разполагаемостта на България да посреща задълженията си в сектор енергетика са тежки. Разбрахме колко е сложен характерът на пазарите на електроенергия и за три месеца успяхме да се споразумеем", каза той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички