Борисов: Интерконекторът със Сърбия стартира до края на годината


Борисов: Интерконекторът със Сърбия стартира до края на годината
Снимка: БГНЕС

2333

Интерконекторната връзка със Сърбия ще стартира до края на годината. Това заяви на брифинг във Варна премиерът Бойко Борисов.

Премиерът допълни, че през декември предстои среща с представители на Световната банка, България, Македония и Албания по повод Коридор №8. Борисов съобщи още, че доста сериозни инвеститори, едни от най-големите в света, проявяват интерес към европейския газов хъб "Балкан".

„Тези срещи дават възможност много неща, които публично не са изговаряни, да се кажат, показват воля за единност, за европейска интеграция, мотивираност да слагаме на масата важните за Балканите решения. Докато бяхме Велика Сърбия, Велика Македония, Велика Елада, Велика България, Велика Румъния, останахме най-бедните в ЕС, с най- многото проблеми. Затова взимаме съдбата си в наши ръце. Европейският газов хъб "Балкан" беше една еретична тема преди година и половина, днес вече звучи реално“, отбеляза премиерът и допълни, че до 1 юли догодина ще бъде изграден газопроводът до Турция.

Той припомни, че 80% от компресорите за нагнетяване на газ в Европа се намират в България.

По повод позицията на президента на Сърбия Александър Вучич, че ЕС прилага двоен стандарт по отношение на различните позиции за Косово и Каталуния, Борисов изрази мнение, че не трябва да се бърка в раната, за да има регионът перспектива.

„В Сърбия са огорчени от това, което каза ЕК за тях и съответно за Испания. Действително, с дистанцията на времето за Косово и за войната в Косово има различни теми, различни прочити. Връщайки се в тази тема, бъркайки в тази рана, няма да имаме успех. Единственият шанс е Прищина, Косово и Белград, Сърбия, да забравят това, което се е случило, колкото и да е трудно, защото е напоено с кръв, и да вървят напред. Няма по-добро за тях от това заедно да имат перспектива за ЕС“, коментира премиерът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички