Борисов: Ние не знаем колко бихме спечелили от "Южен поток"


Борисов: Ние не знаем колко бихме спечелили от "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

1388

Ние все още нямаме договора за "Южен поток". Никой от нас не знае колко би спечелила България и кога. Такива цифри няма. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Борисов е в парламента, за да обясни на депутатите ситуацията след новината за спирането на проекта от страна на Русия.

"Както вие, така и ние научихме от новините от съседна Турция за спирането на проекта", призна Борисов и бе категоричен, че решенията на Министерски съвет са писмени и могат да бъдат лесно прочетени.

"Иска ми се в днешния ден, тъй като съвпадна с утрешния обяд Жан-Клод Юнкер, новия председател на Европейския съвет Доналд Туск и вечерта с Мартин Шулц, това което Народното събрание би могло да приеме, да бъде представено на тези три нива в ЕС", каза Борисов.

Той обяви, че волята му е да се направи колкото може по-конструктивен разговор със задачи към него, отколкото "да четем кой колко е допринесъл или попречил". "Има въпроси, които ще поставя и би било да ми бъдат поръчани от българския парламент - те са в едната и в другата посока", добави той.

Все още не можем да се доберем до договора за "Южен поток", не знам дали предишните управляващи са го чели, каза Борисов. "Попитах и Орешарски дали ги е чел, той каза - не. Бих помолил парламента да ми възложи, ако трябва силово да ги вземем. Никой от нас не е прочел цифра колко България ще спечели и откога. Такава цифра няма. Ако е 400 млн. евро, както Путин казва, това означава нашата половина от проекта да се изплати за няколко години. Аз съм чул, но по никакъв начин не мога да прочета - колко и от коя година ще имаме печалба от пренос. Ако някой от колегите знае, да ми посочи къде да го прочета и видя, защото аз такава цифра не знам", категоричен бе Борисов.

Премиерът обяви, че не приема за диверсификация "същия руски газ да го взимаме от Турция и Гърция", и коментира, че ще поиска от Брюксел да разбере как и дали Гърция ще спази Третия либерализационен проект и ще ни предоставя ли Гърция газ в съответствие с пакета. "България е лоялен член, премиерът Орешарски е изпратил писмо до всички министерства да спрат всякакви дейности, с което е показал, че е отговорен", обяви Борисов, след което изчете и писмото, с което Орешарски разпорежда на всички ведомства да спрат всички действия по реализацията на проекта до приключване на наказателната процедура.

Защо тези договори и преговори с руската страна вървят и ако е такава печалбата - защо не седнем да напишем точно и ясно - по 400 млн. евро, струва 1,5 млрд. евро и след 3 години почваме да печелим, обяви Борисов. Според него това става по договор и ако той е такъв, то той е много изгоден за България.

"Трябва Народното събрание да ми постави ясни задачи, за да можем да ги отстояваме и в едната и другата посока - пред ЕК и пред руската страна, защото не приемам от съседна Турция да ни бъде говорено за суверенитета на България. Когато сме приемали договора за ЕС ясно сме казали, че ще се съобразяваме с директивите на голямото европейско семейство", заяви още премиерът.

По думите му целта на идването му в НС не е да се четат писма кой какво е спрял. "Нека се съсредоточим и да видим щом е толкова изгоден - да го спасим", завърши той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички