България и ЕК сформират работна група за газовия хъб у нас


България и ЕК сформират работна група за газовия хъб у нас
Снимка:

3204

Българското правителство и Европейската комисия са се споразумели за създаването на работна група, която да развива проекта Газов хъб "Балкан".

Проектът е разработен от държавната „Булгартрансгаз“ и предвижда изграждането на голям газов център край Варна. Към хъба ще идва природен газ от Русия по част от „Южен поток“ (ако Русия се съгласи на това), от местния добив на Румъния, и по бъдещите газови връзки с Турция, Гърция и Сърбия.

Работната група, която бе обявена от вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и Клаус-Дитер Борхард, директор "Вътрешен енергиен пазар" на Европейската комисия, ще започне с оценка на законовите, нормативните и финансови аспекти на проекта. Работната група ще се фокусира и върху идентифицирането на решения за основно срещаните предизвикателства при развитието на стабилна регулаторна рамка и търговска среда, целящи улеснено свързване между България и останалата част от Югоизточна Европа, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Географското разположение на България и съществуващата газова инфраструктура осигуряват стабилна основа за развитието на регионален газов хъб", заяви Дончев при откриването на съвместната работна група и добави, че правителството полага усилия за създаването на стабилна регулаторна рамка и добре развита търговска среда, в съответствие с правото на ЕС. Проектът Газов хъб "Балкан" подкрепя стратегията на България да диверсифицира своите енергийни доставки и маршрути. Той също е в съответствие с нуждите на региона, идентифицирани от Групата на високо равнище за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа, както и от Европейската стратегия за Eнергиен съюз.

От името на комисар Мигел Ариес Канете, Клаус-Дитер Борхард подчерта големия интерес на Европейската комисия за развитие на газовия сектор в Югоизточна Европа, за да се гарантират доставките за всички страни в региона. Изграждането на регионален център за газ в България може да бъде важен трамплин за постигането на тази цел. Поради това комисар Канете приветства създаването на тази работна група.

Борхард заключи, че "Европейската комисия отчита напредъка на България в развитието на газовата инфраструктура, в придвижване на регулаторните й проекти, както и в пълното прилагане на достиженията на правото на ЕС като неразделна част от работата, необходима за проекта Газов хъб "Балкан".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички