България и още 9 страни са против разширяването на "Северен поток"


България и още 9 страни са против разширяването на "Северен поток"
Снимка:

3638

Десет държави от Европейския съюз, сред които е и България, са против разширяването на "Северен поток" - газовата връзка между Русия и Германия. Според тях то противоречи на интересите на обединението и допълнително ще дестабилизира Украйна. Това се посочва в писмо, изпратено от страните до ЕК, предаде Reuters. 

През септември група европейски компании подписаха споразумение с "Газпром" за разширяване на газопровода "Северен поток" до Германия, заобикаляйки Украйна.

В писмото, написано в четвъртък и подписано от България, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, се подчертава, че проектът трябва да бъде подложен на най-подробна регулаторна проверка. В него се призовава за "всеобщ дебат" по въпроса на следващата среща на върха на ЕС през декември.

Позицията на Европейската комисия по проекта "Северен поток 2" ще окаже значително влияние върху възприемането на общата външна политика и политика за сигурност на ЕС сред основните му съюзници и традиционни партньори, се отбелязва в писмото, с което Reuters се е запознал.

В документа се посочва още, че разширяването на "Северен поток", с което се цели повишаване на доставяните обеми газ пряко до Германия, може да има сериозни последици за Киев и страните от ЕС.

Запазването на маршрута за пренос през Украйна е стратегически интерес на ЕС като цяло, не само от гледна точка на енергийната сигурност, а също така за засилване на стабилността на източноевропейския регион, е посочено в писмото.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички