България може да влезе в наказателна процедура заради ВЕИ-тата, заяви Куюмджиев


България може да влезе в наказателна процедура заради ВЕИ-тата, заяви Куюмджиев
Снимка: БГНЕС

1111

Възможно е България да влезе в наказателна процедура заради ВЕИ-тата и договорите с т. нар. американски централи. Това заяви Явор Куюмджиев от БСП.

Според социалистите управляващите са скрили писмо от ЕК, получено на 21 октомври 2014г. То е свързано със запитване на предишния състав на КЕВР до ЕК. Регулаторът е попитал Брюксел дали договорите с американските централи и ВЕИ-тата не са неправомерна държавна помощ, съобщава БГНЕС.

В отговора си ЕК определя помощта като неправомерна и пита българската държава защо не е уведомила комисията за това.

Куюмджиев подчерта, че управляващите показват немощ за справяне с проблемите в енергетиката и определи като груба лъжа анонса за подписаните договори с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3. Причината е, че не става въпрос за намаление на цената на тока, а на т. нар. разполагаема мощност или за намаляване на цената на непроизведената енергия. Според социалиста това може да няма никакъв ефект, ако изкупената енергия бъде увеличена.

Вторият проблем е, че договорът влиза в сила след изплащане на задълженията на НЕК към централите. Към настоящия момент те са 700 млн. лв., като дългът нараства с 50 млн. лв. месечно.

"Откъде НЕК ще намери парите? На практика тя е абсолютно фалирала компания", добави Куюмджиев. Той коментира и идеята НЕК да вземе заем от БЕХ. Проблемът в тази ситуация е обаче, че задълженията на БЕХ надхвърлят стойността на капитала и активите на дружеството. Така на практика държавата няма пари, чрез които да се разплати и договорът да влезе в сила.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички