България продава оборудване от АЕЦ "Козлодуй"


България продава оборудване от АЕЦ "Козлодуй"
Снимка:

2194

Около 40 млн. лв. са приходите, които очаква ДП "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) от продажбата на оборудване и материали от демонтажа на четирите спрени от експлоатация малки реактора на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи изпълнителният директор на ДП РАО Дилян Петров. Става въпрос само за снети от регулаторния контрол на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) материали, уточни Петров, цитиран от "Стандарт".

За целта, след като е разглобено или нарязано, оборудването минава през специализираното Съоръжение за освобождаване на материали от регулаторен контрол FRM02, което представлява специализиран комплекс от радиометър за регистрация на гама-лъчението на материалите, автоматична система за подаването им в специални палети или варели и електроника, която анализира получените резултати. След като бъдат освободени от контрола на АЯР, една част от материалите отиват за претопяване, а друга се продава на търгове за ползване от атомни и термични централи, каза Дилян Петров.

През 2014 г. Специализираното поделение "Извеждане от експлоатация 1-4 блок" на ДП РАО, е демонтирало над 7 хил. тона оборудване основно от 1 и 2 блок. Само преди няколко дни под строгия контрол на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и на АЯР започна свалянето на "калпака" на 2-ри реактор. В ход е и програмата за преместване на 36-те касети-екрани от корпуса на 2-ри блок, които са най-големите излъчватели от досега демонтираното оборудване.

До края на годината трябва да бъдат демонтирани 200 тона оборудване от Контролираната зона на реакторите, което ще се съхранява на временни площадки, обясни Петров. Вече започна и изграждането на Цеха за раздробяване и дезактивация, което се финансира от Международния фонд "Козлодуй". Цехът трябва да бъде завършен до края на март 2017 г., обясни изпълнителният директор на ДП РАО Дилян Петров.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички