Цените на бензина и дизела може да скочат през лятото


Цените на бензина и дизела може да скочат през лятото
Снимка: БГНЕС

1946

През лятото бензинът и дизелът може да поскъпнат. Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред националното радио.

Заради по-голямото търсене на горива през летните месеци, традиционно се наблюдава поскъпване за крайните потребители. В същото време поевтиняването на еврото заради гръцката криза ще допринесе за задържане на цената на суровия петрол около настоящите си нива на международните пазари, но ще оскъпи продукцията за българските доставчици.

"Ние сме във валутен борд и всяко поевтиняване на еврото води до оскъпяване на продукта, какъвто е суровият петрол. Предполагам, че от тук нататък петролът ще се задържи на настоящите нива около 65-70 долара, така че може би ще влияе още известно време, ако има поскъпване върху инфлационните процеси", заяви той.

Бенчев не очаква в пограничните райони, където гръцки граждани зареждат горива, да се стигне до недостиг. Експертът обаче призова за по-сериозен контрол върху сивия сектор. Той приветства наредбата за монтиране на нивомерни системи на т.нар. "ведомствени бензиностанции".

"Продължава да е доста слаб контролът върху цистерни, които зареждат нелегални горива. Тях ги виждаме да продават по нашите пътища неясни по състав горива. Следващото нещо е да бъдат монтирани измервателни уреди на всички пристанища, митнически складове и други обекти, от които се внасят горива в страната", заяви Светослав Бенчев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички