Част от оборудването на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде продадено


Част от оборудването на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде продадено
Снимка: БГНЕС

2519

До момента за дейностите, свързани със спирането на четирите „малки“ блока на АЕЦ „Козлодуй“ сме похарчили около 200 млн. евро, но основните разходи тепърва предстоят. Това каза Дилян Петров, изпълнителен директор на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци”, пред националното радио.

"Почти приключваме със съоръженията в Машинна зала. Всичко минава през радиологични изследвания и тогава се изнася от площадката. Освободили сме реакторите от всички допълнителни елементи, които останаха, след като преместихме горивото. В момента са празни. В момента няма нещо в тях, освен облъчен метал. Опира се до рязане на метална конструкция, което не е толкова скъпо. Предполагам, че около 100-тина милиона евро ще са необходими за рязане на тези съоръжения", заяви Петров.

Рязането на самите реактори ще започне най-рано след 3 години, а изпълнител и технологии още не са избрани, обясни Петров. В момента се режат само периферни съоръжения – по-слабо зацапани системи.

Част от старото оборудване може да бъде продадено, допълни той:

"Скоро унгарската централа закупи оборудване - дизелите, от нашите блокове. Даже имат намерение да закупят и останалите. От Машинна зала, ако успеем да реализираме всички продажби, можем да спечелим около 15 млн. лв."

Разглобяването на оборудването трябва да става в специализиран цех, който ще е готов догодина, обясни Петров. Тогава трябва да бъде готов и плазматронът, в който радиоактивните материали ще бъдат приготвяни за погребването си в специално хранилище за средно и ниско радиоактивни отпадъци, което трябва да заработи през 2021 г. Изпълнителят на строежа му е избран, но няма подписан договор.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички