Данъчните ще изискват обезпечения от търговците на течни горива


Данъчните ще изискват обезпечения от търговците на течни горива
Снимка: iStock/Guliver

2051

При търговия с течни горива ще се изисква обезпечение пред Националната агенция за приходите (НАП). Това при парламентът с гласуваните промени на второ четене в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС).

Режимът ще се прилага за търговците на течни горива, както тези в данъчните складове и посредниците. 

Законопроектът предлага механизъм, съгласно който при осъществяване на търговия с течни горива, лицата задължително ще предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или неотменяема банкова гаранция за срок от една година. Това обезпечение ще се дава, когато извършените доставки са за над 25 000 лева. Така трябва се гарантира ефективно събиране на вземанията в бюджета за ДДС, предаде БНР.

Депутатите от Реформаторския блок (РБ) ъзразиха срещу част от промените. "Над 160 фирми в резултат на този законопроект ще престане да ги има", заяви народният представител от РБ Мартин Димитров.

Подкрепяме легалния бизнес и защитните механизми срещу фирмите, източващи ДДС, но не и на цената на смазването на малкия и среден бизнес, каза Настимир Ананиев, народен представител от РБ/ДБГ. Притеснително е регистрираните като данъчен склад да не дължат тази гаранция. Всички знаем, че това е само една фирма в България, каза Ананиев.

Емил Димитров от Патриотичния фронт защити промените с пример от практиката. "Искате да продавате горива, продавайте! Ама може ли да си ги обявя днеска за вчера, ама може ли да не слагам депозит, ама може ли и банката да не ми го гарантира и може ли ако утре фалирам или изчезна и нарочно си преработя фирмата, никой да не е виновен. Каква добра пазарна среда?", каза Емил Димитров.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички