Делегация на "Уестингхаус" преговаря с енергийното министерство


Делегация на "Уестингхаус" преговаря с енергийното министерство
Снимка:

1870

След като вчера премиерът Борисов обяви, че България на този етап няма да строи Седми блок на АЕЦ „Козлодуй" с реактор на американския технологичен гигант Westinghouse, американска делегация пристигна в министерството на енергетиката за преговори.

Срещата е работна, съвместна пресконференция след разговорите не се предвижда, зави пресцентърът на енергийното ведомство.

Американската делегация ще се срещне с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и ще се обсъдят теми на енергийното сътрудничество. България и САЩ се договориха за такова след посещението на държавния секретар Джон Кери у нас в началото на февруари. През последните няколко години централна тема в енергийния диалог е именно строителството на ядрен реактор по американска технология.

Премиерът Бойко Борисов заяви от парламентарната трибуна, че България не може да поеме този ангажимент и да потвърди договора с американския технологичен гигант Westinghouse за изграждане на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй".

„Вчера изтече срокът на договора, който предишното правителство беше сключило с Westinghouse. Толкова много ядове ми създадохте с това, което тогава ненужно беше подписано, за да го преговаря следващото правителство, знаейки прекрасно, че нито можем да вземем такъв голям кредит, да емитираме нов дълг и над 10-15 милиарда да сложим като търговец Westinghouse, не като инвеститор. Думата „инвеститор" я няма, да бъдем купувач на този реактор. Вече трети ден за прессъобщение не можем да се разберем общо какво да бъде направено", заяви вчера премиерът Борисов. „Нашето мнение като правителство, този проект, по така предложената схема и съответно подписани споразумения от МС от страна на предишното правителство, ние не можем да поемем този ангажимент да потвърдим този договор", добави той.

Борисов обеща България да продължи работата с Westinghouse като партньор, но „в начина и по това, което беше подписано и договаряне, не можем да поемем този ангажимент".

На 31 март 2015 г. изтече акционерното споразумение за изграждането на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй". То беше подписано в последните дни на правителството на Пламен Орешарски на 1 август 2014 г. След идването на власт на правителството на Бойко Борисов официална София започна преразглеждане на споразумението с Westinghouse в неговата цялост, клауза по клауза. Кабинетът „Борисов" постави като условие на американската компания тя да се яви като стратегически инвеститор, който да участва с реален свеж ресурс в този проект и да не излиза от проекта възможно най-дълго време. София е помолила партньорите от Westinghouse тяхното участие да бъде 49% и съответно пропорционално на това участие да бъдат и инвестираните от тях пари.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички