Депутатите се усетиха за опасността от спирането на ТЕЦ-овете


Депутатите се усетиха за опасността от спирането на ТЕЦ-овете
Снимка:

3430

Консенсус за бъдещето на българската енергетика – около тази позиция се обединиха като цяло всички партии в Народното събрание.

Имаме нужда от нови мощности, нови ядрени мощности. Това заяви червеният депутат и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев, който коментира темата от гледна точка новите екостандарти на ЕС за ТЕЦ-овете в Европа. Той беше категоричен, че държавата вече не може да чака и е редно най-после да бъде видяна управленската програма на правителството и конкретно намеренията за сектор "Енергетика".

Същевременно от името на БСП червеният депутат Таско Ерменков обяви, че е много доволен от намерението на държавата да работи за защита на въглищния и миньорския ни сектор, тъй като новите екостандарти на ЕС щели да доведат до загуба на минимум 100 000 работни места. Става въпрос за стандарти, с които се намалява нивото на отделяне на азотни оксиди, серен диоксид и живак. Ерменков поиска възможно най-скоро държавата да обяви какви искания внася пред ЕК заради стандартите, а депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на АЕЦ Козлодуй Валентин Николов посочи, че тъй като решението за екостандартите не е публикувано, то партията на Бойко Борисов предложи датата 31.10.2017 за изнасяне на доклад относно предприетите от България действия пред Брюксел и това беше одобрено. Беше решено и това да е задача само на енергийния министър Теменужка Петкова.

Беше изказано и мнение да се търси повторно гласуване на европейските екостандарти, макар че не беше посочено има ли такъв прецедент. Идеята е гласуването да стане, след като наши експерти, например от БАН, направят изследвания на отделянето на съответните вещества от ТЕЦ-овете. Изрично внимание беше обърнато на комплекса "Мини Марица Изток" като ключова част от системата на въглищни ТЕЦ-ове и минна дейност. Валентин Николов обаче обяви, че преработването на серен диоксид от държавния ТЕЦ "Мини Марица Изток 2" не достига дори 70% при изискване 98% съгласно новите европравила. Той каза, че има два варианта на действия след 2021 година, когато вече трябва да има спазване на стандартите – или инвестиции за нови сероочистващи мощности, или дерогация, но вторият вариант е само временен. Пред Комисията по енергетика в парламента МОСВ обяви, че очаква наказателна процедура от ЕК заради мръсен въздух, а такава процедура много ще навреди на евентуална дерогация.

Енергийният министър Теменужка Петкова подчерта много важната роля на големите ни горивни инсталации, като те трябва да докажат чрез проучвания, че екологичната полза от изпълнение на европейските екостандарти е много по-малка, отколкото предполагат вложените разходи. Само така можело да бъде спечелена дерогация.

Никой от депутатите не се спря на ситуацията с ТЕЦ "Брикел" и какво е действителното положение на очистващите мощности там. Имаше обаче признание от страна на червения депутат и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, че ситуацията с бъдещето на ТЕЦ-овете ни е такава, че може би сме закъснели и че дори дерогацията е много труден вариант. Той бързо-бързо попита какво ще се прави с оборудването от АЕЦ "Белене" - ще има ли инвеститор за ядрена централа в Белене, или ще се търси как да се използва това оборудване за 7-ми и дори 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Теменужка Петкова се съгласи, че и това са възможности, върху които управляващите мислят. Нямаме алтернатива на атомната енергетика, подчерта Генов.

Рамадан Аталай от ДПС пък обвини управляващите и конкретно ГЕРБ, че атакували алтернативни мощности като "Цанков камък" и "Син поток", а сега всички се сетили, че скоро ще имаме сериозен проблем с ТЕЦ-овете.

Други аспекти на енергийната ни сигурност

Драгомир Стойнев обърна внимание и на проекта "Турски поток", като предупреди, че Гърция и Сърбия са готови да строят съответната инфраструктура, за да се включат в проекта. Бившият енергиен министър от кабинета "Орешарски" призова да има обща позиция за включване към "Турски поток", което ще гарантира и реализацията на газов хъб "Балкан", който, по думите на Стойнев, още е медиен проект. А колегата му Таско Ерменков призова за повече активност по отношение на енергийната сигурност на България, най-вече газовите доставки.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички