Дянков: ЕС няма да позволи китайци да притежават инвестиция като АЕЦ "Белене"


Дянков: ЕС няма да позволи китайци да притежават инвестиция като АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

2876

Поредното търсене на теле под вола – така бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков определи рестартирането на проекта АЕЦ "Белене".

Никога и по никакъв начин ЕС няма да позволи на китайски инвеститор да притежава такава стратегическа инвестиция, заяви Дянков. Той посочи, че е имало две държави досега, опитали такова нещо – Словакия и Унгария, като и двете са спрели. Дянков наблегна особено на Унгария, където Виктор Орбан се кара с всеки и за всичко в ЕС, но дори той се оттеглил от "китайска връзка".

Според мен се губи ценно политическо време, вместо да фокусираме върху теми като еврозоната, каза Дянков. Той беше категоричен и, че няма инвеститор на света, който да се съгласи да няма държавна гаранция от две гледни точки – началното финансиране, както и какви ще са цените на произведения ток занапред. Причината е много проста – какво ще се случи, ако следващото правителство реши да спре ядрената енергетика, обясни бившият финансов министър. Съветска техника с китайски инвеститор е малко като срещата на Тръмп с Ким Чен Ун, картинно каза Дянков пред Нова телевизия.

Влизане в еврозоната

Сега е моментът, това е единственият подходящ момент да влезем в чакалнята на еврозоната. Изпълняваме вече дълго време Маастрихтските критерии – там няма условие да се занимаваме с корупция и да влезем в Банковия съюз, заяви Симеон Дянков в коментар сега ли е времето да влезем в еврозоната.

БНБ е консервативан институция, така че донякъде, според мен, е личен интерес на Централната банка да бъдем извън еврозоната, добави Симеон Дянков. Той смята и, че нямаше да има КТБ, ако бяхме в еврозоната. Не може обаче ЕК да ни налага като условие за влизане в еврозоната влизането ни първо в Банковия съюз, категоричен беше Дянков. Бих предпочел вече да сме в Банковия съюз, уточни все пак бившият финансов министър. Припомняме, че премиерът Бойко Борисов иска първо да влезем в еврозоната и тогава в Банковия съюз, което се чете от мнозина като опит да не премине веднага целият контрол върху банковата ни система на централно ниво в ЕС.

Според Дянков, след като сега сме председатели на ЕС, трябва да се възползваме и да напомним какви са правилата за влизане във валутния съюз на Европейския съюз. Да влезем в чакалнята на еврозоната, там можем да оправим някои неща – Швеция е вътре 9 години, защото така са поискали, даде пример той. Бившият вицепремиер беше категоричен и, че няма да има пик на инфлация, защото сме във валутен борд. За да има такъв ефект, трябва да бъде променен законът – представете си нашите 240 народни представители да променят тихо закона, обясни Дянков.

Симеон Дянков беше категоричен, че ще сме много по-интересни, ако сме в еврозоната. Той даде за пример рейтинговите агенции, като заяви, че Moody’s ни е посочила, че влезем ли в ERM II, директно ще ни вдигнат рейтинга с една степен. В момента, в който тръгнем, ще влезем в чакалнята на еврозоната, убеден е бившият финансов министър.

Не предстои финансова криза в Европа в следващите няколко години. Икономически следващите 3-5 години ще са много добри и сега е време Европа и България да помислят занапред. Сега погледът е към зрелищната политика на Доналд Тръмп, каза Дянков, който не очаква нещо особено от срещата на американския президент със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Той е по-скоро шоумен, категоричен беше в оценката си бившият вицепремиер и финансов министър.

За финал Дянков заяви, че не сме спечелили нещо особено с темата "Западни Балкани".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички