ДКЕВР: Токът може да поскъпне от април или юли


ДКЕВР: Токът може да поскъпне от април или юли
Снимка: БГНЕС

1492

Цената на тока може да се качи от април или юли. Сега през януари няма да има увеличение. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

"Покачването на цената на тока не е единственият начин да се запълни дупката в НЕК. Искаме да видим дали ще има реформи”, обясни Тодорова. Тя добави, че повишението ще е неминуемо, ако пазарът на електричество не се промени и не се върви към пълна либерализация.

Ситуацията зависи и от това дали националната електрическа компания ще остане обществен доставчик и дали ще бъда въведени квоти. Като цяло в момента пазарът не предполагал пазарни решения стана ясно в ефира на bTV.

ЕРП-тата спазват сроковете за отчитане. Трите дружества са предоставили на шефа на ДКЕВР декларации за отчетите си.

Преди дни премиерът Борисов нареди да се направят проверки в ЕРП-тата, след като до него е достигнал сигнал, че има отчитане за срока от повече от 30 дни. В тази връзка Тодорова обясни, че миналата година в сметката си е намирала отчитания и за повече от 30 дни, но това вече се е променило.

Искаше ми се цената да бъде намалена още. По този председателят на енергийния регулатор коментира решението за спад с 0,30 лева за хил. куб. метра или 0,0497% на цената на природния газ. Тя добави, че двата фактора - стойността на долара и стойността на суровината са се неутрализирали. Обяснено беше още, че най-вероятно суровината ще продължи да намалява през следващото тримесечие.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички