До края на месеца ще има информация за нефта в "Хан Аспарух"


До края на месеца ще има информация за нефта в "Хан Аспарух"
Снимка:

3209

Очакваме детайлна информация в края на този месец. Предстои и да бъде изготвена пълна оценка, за да стане ясно каква е перспективата за втори сондаж. Така енергийният министър Теменужка Петкова отговори на въпрос на депутата от „Атака“ Магдалена Ташева относно откритото в „Блок 1-21 Хан Аспарух“ от Total, като Ташева изрично уточни, че пита дали е открит природен газ. Теменужка Петкова обаче говори за откритието на нефт, като досега не е ясно какво точно е открито, достатъчно ли е количеството за промишлен добив и какви ще са евентуалните пречки.

Дано да бъркам, но усещам укор, че е открит нефт. Каквото е намерено в недрата на дълбоко Черно море, мисля е от полза за всички, отговори Петкова, след като Ташева доста точно заяви, че не се интересува от историята на сключването на договора с Total, която енергийният министър изнесе. Мисля, че новината, че е открит нефт, както съобщи на 28 октомври, трябва ни радва всички, елегантно се заяде с Ташева Петкова.

Междувременно независимият депутат Георги Кадиев заяви, че през 2018 г. ще има тръжна процедура за нов вид ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Той зададе въпрос на Петкова в днешния парламентарен контрол относно доставката на ядрено готива за атомната ни централа.

Петкова потвърди, че експерти от „Козлодуй“ са били в Южна Украйна, където са събирали данни за ядреното гориво, използвано от тамошната АЕЦ. То се доставя от Westinghouse. Все още обаче се чака финалният доклад дали е възможно да се премине към това гориво.

Доколкото знам, за изготвяне на технически анализ са необходими две години, подчерта Кадиев, който изрази съмнение, че времето до 2018 година ще стигне. Петкова обаче го увери, че държавата действа по темата с изключително внимание за безопасността на българските граждани.

Не връщаме отработеното ядрено гориво от "Козлодуй" в Русия

В момента АЕЦ "Козлодуй" не връща отработено ядрено гориво в Русия, стана ясно по време на ядрената конференция "Булатом". Причината за това най-вероятно е финансова, коментира пред Investor.bg зам.-председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Борислав Станимиров.

На този етап това, че горивото не се връща в Русия, не представлява проблем за България. То се съхранява в т.нар. "мокро" хранилище в централата. Неговият капацитет е такъв, че в него може да се съхранява отработеното гориво за такъв период от време, че да бъде изградено допълнително сухо хранилище, допълни още Станимиров.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички